Digidexo.com

Hvordan du skal tolke din Bone Density Test Score

Et bein tetthet test, også kalt en densitometry eller DEXA scan, er en måte å bestemme risikoen for osteoporose, en sykdom som gjør at ben blir mer skjøre og øker sannsynligheten for å bryte. Et bein tetthet testen måler beinmineralinnhold, eller antall gram kalsium og andre bein mineraler som er i hvert bein segment. Jo større bentetthet, jo mindre sannsynlig benet er å break.Bone tetthet tester anbefales for kvinner i alderen 65 år og eldre, eller de 60 og yngre som har økt risiko for osteoporose. Resultatene rapporteres som to forskjellige poengsummer, T-score og Z-score. Lære å tolke ben tetthet test score vil hjelpe deg å finne ditt nivå av risiko for osteoporose.

Bruksanvisning

En titt på din T-score, som måler beintetthet sammenlignet med en normal, sunn voksen alder. T-score er antall enheter, eller standardavvik (SD), den separate din spesielle bentetthet fra din aldersgruppe er standard. Over gjennomsnittet er -1 eller mer. Det betyr at dine bein er sterke og friske, og du har svært lav risiko for osteoporose.

Se nøye på aa T-score mellom -1 og -2,5. Denne poengsummen indikerer osteopeni eller-under normal bentetthet, som setter deg i fare ofosteoperosis.

Vær på vakt mot en T-score under -2,5. Denne poengsummen betyr at du har osteoporose. Du Legen vil gi deg råd om de beste behandlingsalternativene for din tilstand.

Tenk på din Z-score, som er antall standardavvik over eller under det normale tall for noen på din alder, kjønn, vekt, rase og etnisitet. Z-score hjelper avgjøre om noe annet enn aldring forårsaker unormal bentap.

Ta oppmerksom hvis Z-score er mindre enn -1,5, noe som tyder på at andre enn alder faktorer forårsaker din lav benmasse. Legen din vil da hjelpe deg med å behandle disse underliggende forholdene.

Tips og advarsler

  • Spør legen din hvis du har spørsmål om ditt ben tetthet test score.
  • For å bidra til å forhindre benskjørhet, få anbefalte daglige enheter av kalsium og vitamin D, engasjere seg i regelmessig vektbærende trening, unngå røyking og høyt alkoholforbruk, og begrense inntak av koffein.