Digidexo.com

Tidlig overgangsalder og irritabel tarm syndrom

Irritabel tarm syndrom (IBS) er diagnostisk betegnelse for hva folk flest vil kalle en "sensitiv mage." Symptomene er gass, oppblåsthet, kvalme og uregelmessig avføringsmønster, alt fra forstoppelse til diaré. Kvinner er mer utsatt for IBS enn menn, og det ofte korrelerer med menstruasjonssykluser og / eller overgangsalderen, spesielt tidlig debut menopause. Disse fakta har ført forskerne til å anta at det er en hormonell faktor i spill, selv om den nøyaktige mekanisme av forholdet er ukjent.

Hvem får det?

Alle kan få IBS, men kvinner er dobbelt så sannsynlig enn menn for å utvikle dette helse bekymring. IBS kan komme på sakte eller veldig fort, med alle symptomene dukker opp samtidig.

Årsaker

I de fleste tilfeller er den første årsak til IBS ukjent. Det kan være en genetisk faktor involvert eller en tidligere ukjent matallergi eller følsomhet. Hva legene vet, og hva den syke kommer til å lære, er at enkelte matvarer vil utløse symptomer. Selv utløse mat varierer med hver enkelt enkelte matvarer, som for eksempel melkeprodukter, koffein og kunstige søtstoffer, pleier å være universelt uutholdelig.

Stress spiller også en viktig rolle. Noen pasienter rapporterer at de kan spise nesten hva som helst hvis de er rolig og lykkelig, men at hvis de er opprørt nesten all mat kan utløse en episode. Kvinnelige hormoner, spesielt varierende eggstokkhormonene som er involvert i tidlig overgangsalder, har vist seg å øke smerte svar og for å ha en effekt på tarmen, forårsaker IBS symptomer og noen ganger gjør disse symptomene mer smertefull.

Forholdet til tidlig overgangsalder

Årsakene til tidlig overgangsalder --- som er definert som oppstår før fylte 45 --- er heller ikke klart forstått. Noen ganger er årsaken rett og slett genetisk. Men noen ganger, andre helsemessige problemer, som for eksempel autoimmune sykdommer, er faktorer. Det som er klart er at kvinner som opplever tidlig overgangsalder symptomer har ofte IBS også, noe som tyder på at varierende hormoner påvirker tarmkanalen.

Behandling

Fordi den eksakte mekanismen for IBS er uklar, er det ingen universal "kur" for tilstanden, men symptomene kan vanligvis håndteres. Antacida og anti-gass medisiner hjelpe oppblåsthet og kvalme; naturlige avføringsmidler og anti-diaré medisiner kan bidra til å regulere tarmer.

Unngå "trigger" mat, spesielt under stressende tider. Når en oppblussing av IBS oppstår, begrense mat forbruk, spise kjedelig mat, og unngå matvarer som er naturlig høy i fiber (for eksempel kli, korn og hele korn) eller at årsaken flatulens (som kål eller brokkoli). Prøv å hvile, være rolige og ta medisiner, enten foreskrevet eller over-the-counter narkotika, for å behandle symptomene.

Et lyspunkt

Den gode nyheten er at det er ingen bevis for en sammenheng mellom IBS og tykktarmskreft. I tillegg er IBS midlertidig i de fleste tilfeller, selv om den kan vare i mange år --- både under tidlig menopause og etter --- før fordøyelseskanalen gjenoppretter balansen.

Advarsel

Både tidlig debut menopause og IBS symptomer kan være indikatorer på andre, mer alvorlige problemer. Hvis du lider av en eller begge av disse symptomene, bør du oppsøke lege for en omfattende fysisk evaluering.