Digidexo.com

Hva er en Split sene?

Hva er en Split sene?


Sener er elastiske band av vev som kobler muskler til bein. De består av flere individuelle tråder av vev, kjent som fibre. Jo mer en sene anvendes, desto raskere disse fibre har en tendens til å dele seg. Sene deler er ofte mild, men bør være ivaretatt umiddelbart for å hindre ytterligere skade eller unødig smerte.

Årsak

En splittet sene kan skyldes en enkeltstående traumatisk hendelse eller belastningsskader. På grunn av deres integral funksjon i ledd, sener er utformet for å oppta og tåle store mengder trykk og kraft. Imidlertid kan for mye kraft eller belastning forårsake flere av sene individuelle fibre til å rive horisontalt eller vertikalt, noe som resulterer i en splittet. Hvis en horisontal split helt kutter en sene, er det kjent som et brudd.

Potensial

Fordi en split sene inntreffer gjerne fra belastning eller skade, personer involvert i anstrengende fysisk aktivitet som er mest utsatt. Personer involvert i høy kontaktidretter som fotball eller rugby, er på en høy risiko for å utvikle splittet sener. Men de som er involvert i idrett som krever repeterende bevegelser over lang tid, slik som tennis og langrenn, er også i fare.

Komplikasjoner

En splittet sene er vanligvis ledsaget av flere komplikasjoner, som kan inkludere smerter og betennelser forårsaket av senebetennelse eller seneskjedebetennelse. Senebetennelse er preget av akutt hevelse i senen og rødhet i huden rundt. Tenosynovitis er karakterisert ved akutt svelling av kappen, kjent som synovium, som omgir en sene,.

Forebygging / løsning

Risikoen for delt sener og lignende skader kan bli redusert gjennom bruk av riktig padding og utstyr. Riktig sittende sko og foten utstyr er spesielt viktig, som den store senen mellom ankel og hæl, kjent som akillessenen, er ofte skadet under fysisk aktivitet. Stretching før trening er også viktig siden smidige, fleksible sener er på et lavere risiko for å utvikle deler.

Behandling

Milde sene deler eller frynser vil vanligvis gro naturlig gitt nok tid og hvile. Is og kalde omslag kan brukes på den omkringliggende huden for å redusere hevelse og nummen smerte. Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler eller NSAIDs også kan tas for å redusere symptomer på en delt sene. Splitten sene skal komprimeres og forhøyet for å begrense ufrivillig bevegelse. For stor kraft bør aldri brukes på en delt sene, så det kan ytterligere forverre skaden.

I tilfelle av en alvorlig spaltes eller brudd, kan kirurgi være nødvendig for å feste de brutte ender av senen. En cast er vanligvis montert etter operasjonen for å fremskynde helbredelsesprosessen.