Digidexo.com

Virkningene av en mangel på sollys

Virkningene av en mangel på sollys


De lange, mørke dager på vinteren, timer tilbringes innendørs foran TV eller datamaskin, eller overdreven bruk av solkrem kan alle resultere i en mangel på eksponering for solen. Mens det kan virke som om brunfargen er den eneste som lider når du ikke får nok sollys, i virkeligheten din helse kan også bli påvirket. Mangel på sollys kan påvirke kroppen fysisk, mentalt og følelsesmessig.

Vitamin D-mangel

Vitamin D er et næringsstoff som er avgjørende for å opprettholde en sunn kropp, inkludert markedsføring av sterke bein og et sunt immunsystem. Vitamin D produseres når huden utsettes for sol, og dermed mangel på soling kan føre til lave vitamin D-nivåer. Mangel på vitamin D kan føre til muskel og leddsmerter, og leger har dokumentert en sammenheng mellom vitamin D-mangel og økte tilfeller av hjerteinfarkt, hjerneslag og hjertesvikt, samt multippel sklerose. De med mørk hud som bor i nordlige steder er mest utsatt for vitamin D-mangel, på grunn av sin høye nivåer av pigmentering.

SAD

Seasonal Affective Disorder, eller SAD, er en form for depresjon utløst av mangel på sollys. Folk er oftest påvirket av SAD i vintermånedene, når dagene er kortere og mørkere. Symptomer på SAD inkluderer sleeping, tap av energi og tretthet, overspising, angst, humørsvingninger, nedsatt sexlyst og mangel på konsentrasjon. Lider kan også finne seg mer utsatt for sykdom eller infeksjoner som følge av et svekket immunsystem. Effektene av SAD kan variere fra person til person. Mens noen mennesker opplever bare milde humørsvingninger, kan andre finner seg ikke i stand til å fungere. Behandling for SAD inkluderer bruk av lysbokser, antidepressiva og terapi. I de fleste tilfeller, trist symptomer begynner å forsvinne med ankomsten av våren og retur av sollys.

Endringer i søvnmønsteret

Mangel på eksponering for sol kan også påvirke søvnmønster. Eksponering for solen hjelper kroppen bestemme når man skal frigjøre hormonet melatonin. Melatonin hjelper regulere kroppens indre klokke ved å signalisere når det er på tide å gå til sengs. I en fem-dagers studie utført av forskere i New York State, ble barna gitt briller som blokkerte blått lys slippes ut av solstråler. På slutten av de fem dagene, viste resultatene at barna hadde en forsinket frigjøring av melatonin på omtrent seks minutter hver dag, og gikk til sengs i gjennomsnitt en halv time senere enn ved starten av studien.

Måter å bekjempe virkningene

Det er mulig å bekjempe virkningene av mangel på soleksponering. Den enkleste måten å gjøre dette på er å trygt øke soleksponering. Dette betyr å gå ute på solfylte dager eller åpne din gardiner for å la lyset i. Bruk den anbefalte mengden solkrem for å forhindre overeksponering, men unngå overusing sun-block, da dette kan hindre kroppen din fra å høste fordelene av soleksponering. I løpet av vintermånedene, kan du bekjempe mangel på sol ved hjelp av en lyskasse og trene for å bekjempe tretthet og depresjon. Du kan også bekjempe vitamin D-mangel ved å ta vitamin D-tilskudd.