Digidexo.com

Typene bevegelige ledd

Typene bevegelige ledd


Mennesker har mer enn 200 ledd som kobler sine bein. Synarthroses ledd, som platene i skallen, ikke flytte i det hele tatt. Amphiarthroses ledd, slik som ryggvirvlene, tillate moderate bevegelser. De fleste av leddene i kroppen, men er i stand til å bevege seg ved hjelp av leddvæske, et smøremiddel mellom to ledd som nakke, skulder, hofte, kne, albue, ankel, fingre og tær. Disse synovialledd, kalt diarthroses ledd, er fritt bevegelige og er delt inn i seks typer.

Ball-og-Socket ledd

Bildet av en ball og socket perfekt fremkaller anatomi av denne felles. Rene og hoftene er typer av ball-og-sokkelledd, hvor en ende av benet er avrundet og passer mot den konkave formen av den tilstøtende ben for et bredt spekter av bevegelse. Hofteleddet er mest sannsynlig til å bli utført ved osteoartritt, den vanligste formen av artritt, forårsaker smerte, opphovning og tap av felles bevegelse.

Condyloid eller Sammensatte ledd

Tiny bønneformede bein kalt kondylene koble bein i håndflaten, kjent som metacarpals, til fingrene, kjent som phalanges. De samme mekanikken bli med foten bein, eller metatarsals, til tærne, også kalt phalanges. Condyloid ledd aktiver kantete bevegelser i stedet for rotasjon. Et annet begrep for condyloid leddene er sammensatte leddene. Kondylene er til stede mellom skallen og ryggsøylen, og gjør det mulig å nikke hodet.

Pivot ledd

En dreieforbindelse oppstår når den avrundede overflate av benet passer inn i en ring eller sene i et annet ben. De to lene bein under albuen, kalt radius og ulna, dele et dreieledd. Enden av radien roterer rundt aksen av ulna som håndflaten er slått innover og utover, som i den "konge bølge." På samme måte skjøten mellom aksen og atlas av halsen er en dreieforbindelse slik at hodet kan slå fra side til side.

Gliding Ledd

Håndledd og ankler er eksempler på glide leddene. Flate flater av disse ben gli over hverandre, og gir en begrenset mengde bevegelse.

Hengselledd

Albuer og knær er heng ledd, der den avrundede overflate av ett bein klemmer tallerkenformede overflaten av et annet bein. Leddbånd sikre sider av hengslene leddene, slik at bein å flytte i ett plan bare for fleksjon (trekk inn) og forlengelse (strekker seg ut). Kneet er en av de mest vanlige erstattet felles i det amerikanske

Saddle Joint

Tommelen er den eneste sadelleddet i kroppen og er mer fleksibel enn enten et hengselledd eller et glideledd. Berøre overflater av disse beina har både konkave og konvekse former, noe som gjør bevegelse i to retninger mulige. For eksempel er tommelen stand til å "cross over" håndflaten.