Digidexo.com

Hva er en Tonometer?

En tonometer er et instrument som anvendes for å kontrollere trykk i øyet. Den opprinnelige type tonometer fortsatt blir brukt oftest i dag; men siden noen pasienter er undersøkt i en nødsituasjon rom eller i en sykehusseng, bærbare tonometre har blitt utviklet. Andre tonometer teknologier har blitt opprettet i tillegg til å finne ut om det er en måte å forbedre nøyaktigheten av trykkmåling.

Bruk

Ved synsundersøkelser, sjekker øyelegen trykk i øyet ved hjelp av et tonometer. Denne prosessen er spesielt viktig for pasienter som allerede har en diagnose av glaukom. Øyet Trykket måles ved resistens mot fordypningen av hornhinnen ved tonometer. Noen tonometre berører øyet, mens andre bruker luft. Ved bruk av et tonometer, må legen tar i betraktning andre aspekter som astigmatisme (formen på hornhinnen) og tykkelsen av hornhinnen ved lesing av målingen. Disse faktorene har ansporet utviklingen av nye typer tonometre.

Applantation

Applanation Tonometri anses å være gullstandarden av Tonometri og Goldmann applanation tonometer er den mest brukte av øyet leger. For å utføre denne fremgangsmåten, vil den øye lege plassere en bedøvelse øyedråper inneholdende fargestoffet fluoroscein inn i pasientens øye. Pasienten vil da sitte på en spaltelampe og legen vil påfør Goldmann tonometer mot nummen hornhinnen for å måle trykket. Den applanation stykke må rengjøres etter hver undersøkelse. Denne formen for Tonometri anses av mange å være den mest nøyaktige måten å måle trykk i øyet.

Ikke-kontakt tonometre

Noen øyeleger bruker berørings tonometre som betyr at instrumentet ikke berører hornhinnen og eliminerer behovet for anestesi dråper. Ikke-kontakt tonometre fungerer ved å ta ut en puff av luft mot hornhinnen. Denne metoden kan ikke alltid være svært nøyaktig. For eksempel kan en pasient myse som kan øke trykket lesing. En nyere type ikke-kontakt tonometer er Ocular Response Analyzer, som fungerer litt annerledes. Den måler forskyvningen av hornhinnen dobbelt så den beveger seg bort med drag av luft, og som det fornyer seg selv. Nøyaktigheten av Ocular Response Analyzer tilsvarer Goldmann applanation.

Bærbare tonometre

Mens en person med en øyeskade blir undersøkt i akuttmottaket, kan det være vanskelig å sitte den skadde pasient om spaltelampe å måle trykk i øyet. Det er flere tonometre som er bærbare og mindre for bruk. Den ene er den tonopen som ser ut som en penn, og er forsiktig banket mot bedøvet hornhinnen for å oppnå en avlesning. Pasienten kan ligge ned for denne testen uten mye endring på trykk i øyet. En annen bærbar tonometer er pneumotonometer kontaktenhet, men dette er vesentlig større og har blitt erstattet av tonopen i de fleste tilfeller.

Dynamic Contour Tonometer

En annen tonometer fått godkjenning fra FDA i 2003 Dynamic Contour Tonometer (DCT) er festet til spaltelampe som Goldmann tonometer, men det fungerer på en annen måte. DCT er plassert mot nummen hornhinnen også, men den bruker en annen scinetific prinsipp enn Goldmann forårsaker mindre forvrengning av hornhinnen. En studie av Kniestedt, Nee og Stamper demonstrert nøyaktigheten av målingene og videre studier antydet at DCT kan brukes i ulike typer hornhinner.

Andre tonometre

Nyere innovasjoner i tonometre er underveis. Den ene er en tonometer som kan måle trykk gjennom øyelokket. Denne typen tonometer ville bety at det er ville ikke være behov for anestesi dråper eller sterilisering og kan gjøre det lettere for leger å bruke og mer behagelig for pasientene. Noen av disse nyere typer tonometre er svært dyrt akkurat nå; det er ukjent på dette tidspunktet hvis disse nyere former vil ta plassen til Goldmann.