Digidexo.com

Hva er Umettet lipider?

Kjemisk sett, lipider (også kjent som fett) er lange kjeder av karbon-molekyler som er bundet sammen med hydrogen. Fett kan være umettet eller mettet. Hvilken type fett avhenger av arrangementet av karbon molekyler med hensyn til hydrogenmolekyler. Mettet fett er fett som er "mettet" med hydrogenatomer. Mange av de karbonmolekyler i umettede fettsyrer er uokkupert ved hydrogen.

Kaloriverdi

Umettede fettsyrer, fordi de ikke har de hydrogenbindinger i dem, inneholder mindre energi. Dette betyr at de har litt færre kalorier enn mettet fett. Men alt fett er høy i kalorier, så en lav-fett diett er best hvis du prøver å gå ned i vekt.

Vegetabilske kilder

Umettet fett er de fett som finnes i grønnsaker, blant annet mais og raps oljer samt nøtter, soya og lin. Disse fett, mens ikke lavt i kalorier, er bedre for deg Helsemessig. Mettede fettsyrer omvendt, er de som er funnet i dyreprodukter som kjøtt, melk og egg. En diett av mettet fett er vanligvis assosiert med økt risiko for hjertesykdom.

Kjøtt Kilder

Kjøtt som inneholder umettet fett er vanligvis fisk. Tunfisk, sild, sardiner og laks er alle spesielt høy i umettet fett og anses å være hjerte-sunt på grunn av deres høye konsentrasjoner av omega-3 fettsyrer (som er viktige for stoffskiftet og ikke skapt i kroppen).

Fysiske egenskaper

Umettede fettsyrer er generelt flytende ved romtemperatur. Vegetabilsk olje er en umettet fett og er flytende ved romtemperatur, og så er nøtteoljer (for eksempel valnøttolje). Mettet fett er fast til halvfast ved romtemperatur. Bacon fett, smør og ost inneholder mettede fett som er fast ved romtemperatur.

Helse Verdi

Flerumettet og enumettet fett er typer umettet fett. Dietter høy i begge disse typer fett er assosiert med gode kolesterolet og anses som en del av et hjerte sunt kosthold. Selv om bare 25-35 prosent av kostholdet ditt bør komme fra fett, bør det meste av fettet (18-28 prosent av kostholdet ditt) være umettet - spesielt flerumettet og enumettet - fett.