Digidexo.com

Mat, drikke, krydder og urter for å senke dårlige kolesterolet

Mat, drikke, krydder og urter for å senke dårlige kolesterolet


Low-density lipoprotein, eller LDL, er den viktigste bæreren av kolesterol i blodet. Hvis du har for mye LDL i systemet ditt, vil du stå en større sjanse for å ha kolesterol bygge opp i arteriene som forsyner hjertet og hjernen med blod. Det er derfor LDL er kjent som "dårlig kolesterol". Høy LDL bidrar til dannelse av plaque, som øker risikoen for hjerteanfall og slag. Den gode nyheten er at kostholdet kan bidra til å redusere LDL-nivå.

Mat

Legge havregryn, valnøtter, fisk og olivenolje til kosthold vil bidra til å senke kolesterolet til et sunt nivå, ifølge Mayo Clinic ansatte. Matvarer som havregryn og havrekli, sammen med pærer, epler, svisker og kidneybønner, er gode kilder til løselig fiber, noe som reduserer mengden kolesterol kroppen absorberer. For å se merkbare resultater, tar sikte på å konsumere ca 10 gram løselig fiber hver dag.

Valnøtter, sammen med mange andre nøtter, inneholder flerumettede fettsyrer. Disse fettsyrene fremme elastiske, sunne blodårer og dermed redusere risikoen for hjerteinfarkt. Fordi de fleste nøtter er høy i kalorier, forsøke å erstatte annen fet mat med nøtter når det er mulig.

Fisk, fordi den inneholder omega-3 fettsyrer, bidrar til å redusere blodtrykket og dannelse av blodpropp. For de som allerede har lidd et hjerteinfarkt, forbruker fiskeolje (eller omega-3 fettsyrer) bidrar til å redusere risikoen for plutselig død. Rapsolje og linfrø er andre gode kilder til omega-3 fettsyrer.

En diett rik på antioksidanter vil også senke LDL kolesterol, og samtidig la din gode kolesterolet (HDL) intakt. En av de beste og mest vanlige kilder til antioksidanter er olivenolje. Legg til to spiseskjeer olivenolje til ditt daglige kosthold for å stimulere de sunne fordelene av antioksidanter.

Drinker

Drinker rik på og stanols, som finnes i mange planter, er viktige fordi de blokkerer opptaket av kolesterol. Yoghurt drikke og appelsinjuice beriket med plantesteroler og stanols kan redusere LDL kolesterol med opp til 10 prosent, ifølge Mayo Clinic. For å se denne fordelen, bruker opp til to gram, eller to åtte unse glass, av befestet appelsinjuice per dag.

Grønn te er en kilde for antioksidanter, som er effektive i å senke kolesterol så vel som blodtrykket. Koffeinfri grønn te er å foretrekke.

I tillegg til å være rik på antioksidanter, inneholder rødvin saponiner, kjemikalier som kan redusere dårlige kolesterolet. En enkelt glass rødvin inneholder halvparten av gjennomsnittlig daglig inntak av saponin, derfor gjør det til et viktig kosten kilde. Ikke drikk rødvin hvis du har problemer med høyt blodtrykk eller alkoholisme.

Urter og krydder

Den vitenskapelige Juryen er fortsatt ute på om hvitløk er like gunstig for å senke kolesterolet. En studie gjort av Stanford University forskere viste at hvitløk ikke reduserte kolesterol hos personer med moderat høyt kolesterolnivå. Andre tror fortsatt det er i stand til å senke kolesterolet noen punkter. Dr. Haru Armagase, en direktør for forskning og utvikling for en produsent av hvitløk kosttilskudd, sier at hvitløk kan redusere kolesterolet i de med høye nivåer samt sakte dannelse av plakk. Hvitløk har blodfortynnende egenskaper og kan hindre dannelse av blodpropp. Av denne grunn må hvitløk brukes med forsiktighet hvis du tar en blod-tynnere som Coumadin eller før en kommende kirurgi. Fenugreek, kan sitrongress og linfrø også redusere LDL kolesterol.

Urter som rosmarin, salvie, oregano og timian inneholder antioksidanter som bekjemper LDL samtidig redusere risikoen for blodpropp. Inkludere disse urter i kostholdet ditt ved å bruke dem til smaken grønne grønnsaker som brokkoli og spinat.