Digidexo.com

Body Movement Disorder & Agitasjon

Body Movement Disorder & Agitasjon


Kroppsbevegelsesforstyrrelser og agitasjon er en gruppe av nevrologiske tilstander hvor en person nervesystem produserer unormale bevegelser som er klassifisert som enten hyperkinetisk (for mye bevegelse) eller hypokinetisk (for lite bevegelse). Områdene i hjernen som kontrollerer bevegelsen blir endret eller skadet, noe som gjør det meget vanskelig for en person å styre bevegelse.

Dystoni

Dystoni er en kroppsbevegelsesforstyrrelse hvor musklene kontrakt for vedvarende perioder, forårsaker smertefulle spasmer og tvinge kroppen inn unormale positurer. Musklene ikke slappe av når i ro, noe som resulterer i ufrivillige spasmer og forvridde, repeterende bevegelser. Forskere fra National Institute of nevrologiske lidelser og hjerneslag (ninds) mener problemet oppstår i basal ganglia, området av hjernen som koordinerer bevegelse. Det er omtrent 13 ulike former for dystoni, med symptomer som spenner fra mild til alvorlig smerte og uførhet. Beregninger fra Dystoni Medical Research Foundation er at "ikke mindre enn 300.000 mennesker i Nord-Amerika er berørt."

Parkinsons sykdom

Parkinsons sykdom oppstår når hjernecellene som gjør dopamin, et signalstoff som koordinerer muskelfunksjon og spiller en avgjørende rolle i det sentrale nervesystemet, bli skadet eller dø og ikke lenger produsere dopamin. De fire viktigste symptomene på Parkinsons skjelver av hender, armer, ben og ansikt; stivhet i armer og ben og kjernemuskulaturen; treghet i bevegelse (også kalt bradykinesi); og nedsatt balanse og koordinasjon. Graden av symptomer varierer, men Parkinsons er en progressiv lidelse. Symptomer tendens til å begynne gradvis og øke over tid. Den skjelv kan forstyrre oppgaver som å gå og snakke.

Tourettes syndrom

Tourettes syndrom er en nevrologisk lidelse som manifesterer seg som ufrivillig, repetitive bevegelser som blinker, trakk, krampetrekninger eller grimaser. Disse bevegelsene er kalt tics. Tics kan også innebære punching seg selv, banne og gjenta ord eller setninger om og om igjen. Hyperaktivitet og impulsivitet er også symptomer på de med Tourettes syndrom. Ifølge forskere ved The National Institute of nevrologiske lidelser og hjerneslag, symptomer har en tendens til å dukke opp i barndommen, nå sin topp i de tidlige tenårene og redusere inn i voksenlivet. Men symptomer og alvorlighetsgraden varierer med hver enkelt.

Myoklonus

Myoklonus er plutselige, ukontrollerbare muskelkrampetrekninger eller rykninger. Et eksempel er hikke, når en muskel rykk plutselig og deretter slapper av. Denne mild form for Myoklonus oppstår hos friske personer og utgjør ingen helsetrusler. Personer med alvorlige Myoklonus opplever vedvarende ufrivillige bevegelser og muskelsammentrekninger som føler sjokk oppstår i kroppen. Disse bevegelsene kan begrense ens evne til å gå, snakke og spise og kan tyde på hjernen eller nerve lidelser som Alzheimers sykdom, epilepsi, Parkinsons sykdom eller multippel sklerose.

Huntingtons sykdom

Huntingtons sykdom er degenerasjon av neuroner i hjernen forårsaket av en mutasjon. Et barn av en forelder som besitter en mutert gen har en 50 prosent sjanse for å arve at genet. De med det muterte genet vil etter hvert utvikle Huntingtons sykdom. Degenerasjon av nerveceller kan føre til ukontrollerte bevegelser som gjøre spise og svelge vanskelig og resulterer i nedsatt hukommelse, konsentrasjon og beslutningstaking evner; og emosjonelle vansker, depresjon og irritabilitet.