Digidexo.com

Hvordan få et temperaturøkning

Hvordan få et temperaturøkning


Hypotermi er en tilstand som oppstår når kroppstemperaturen synker for lavt, under det normale. Kroppens hovedsystemene som kontrollerer blodstrømmen, pust, hjernen og muskelbevegelser kan ikke fungere normalt når kroppstemperaturen er for lav. Hypotermi er en tilstand som kan skje gradvis hvis en person blir utsatt for kulde i lange perioder av gangen, eller det kan skje i løpet av minutter i visse situasjoner, som faller inn frysing vann. Hvis du eller noen andre opplever symptomer på hypotermi, må du raskt ta skritt for å gjenopprette fra og hindre nedkjøling før alvorlig skade oppstår.

Hvordan få et temperaturøkning

•  Finn ut om du eller noen andre opplever symptomer på nedkjøling. Tegn å se etter er hud som er kaldt å ta på, slapphet, søvnighet, svakhet, forvirring, skjelving (kan være fraværende som tilstanden forverres), beslag, treg og grunne puste, og langsom hjerterytme. Hypotermi er en medisinsk nødsituasjon i mange tilfeller. Ring 911 hvis mulig, og fortsette med de neste trinnene.

Flytt ut av kulde hvis mulig. Flytte innendørs i den varme luften er ofte den eneste behandlingen som trengs for mild hypotermi. Fjern alle våte klær og erstatte den med en tørr, varm klær.

Bruk varmt pakker eller varmeflasker. Plasser dem under armene, på overkroppen, halsen og lysken. Unngå å bruke varmepakninger på armer eller ben, siden dette kan oppmuntre blodet å strømme tilbake mot hjertet.

Gi varme væsker å drikke for å øke kroppstemperaturen fra innsiden og ut. Unngå å gi alkohol, noe som fører til dehydrering.

Del kroppsvarme ved å lyve hud-til-hud med en person som lider av hypotermi.

Gi HLR hvis personen slutter å puste, til hjelpen kommer.

Hint

  • Hypotermi kan forebygges ved å kle varmt og holde klærne tørre mens utenfor. Hold rekvisita, for eksempel tepper, et ekstra strøk, hansker og lue, i bilen i tilfelle av et sammenbrudd.