Digidexo.com

Drøvel Infeksjon

Drøvel Infeksjon


Drøvelen er et lite vedheng i kroppen som folk flest sjelden tenker på. Det er plassert på baksiden av munningen ovenfor halsen. Drøvelen viktigste funksjon er å hjelpe oss å snakke og svelge mat uten sjokkerende. Dette lille stykke vev som henger ved inngangen til halsen kan bli betente og infiserte.

Uvulitis

Når drøvelen blir betent den medisinske termen for denne tilstanden er uvulitis. De slimhinner uvula kan svelle på grunn av en allergi eller fra en viral eller bakteriell infeksjon. Drøvelen kan hovne opp i en slik grad at den berører hals eller tunge, forårsaker en gagging eller choking refleks. Det kan utvide opptil fem ganger sin størrelse, noe som gjør det vanskelig å snakke, spise og puste. Det kan også føre til snorking. Selv skremmende, er dette vanligvis ikke dødelig, men det kan være veldig ubehagelig.

Hvordan drøvelen blir infisert

Fordi uvula ligger der munningen oppfyller resten av kroppen, er den utsatt for irritasjon og infeksjon. Det kan bli irritert av allergener som passerer gjennom munnen, veldig varmt eller kald mat og væske, sigarettrøyk, canker sår, dehydrering og rør som er satt inn for visse operasjoner. Den irritert drøvelen er så sårbare for alltid tilstedeværende bakterier og virus, og kan bli infisert.

Behandling Uvulitis

Uvulitis ikke alltid er forårsaket av en infeksjon. Hvis et allergen forårsaket drøvelen å hovne opp, er det beste middel et antihistamin som Benedryl. Hvis drøvelen er infisert, kan legen forskrive antibiotika for å bekjempe den spesifikke infeksjonen. Irritasjon og smerte kan bli beroliget av gurgle med varmt saltvann og en smertestillende som aspirin eller paracetamol (Paracet). Det er viktig å drikke rikelig med væske, unngå røyking og overskytende alkohol, sove med hodet av sengen løftet, og hvis en infeksjon er til stede, få nok hvile.

Når å se en spesialist

Hvis uvulitis vedvarer, kan legen mistenke allergi eller sure oppstøt (der magesyren tilbake opp i halsen) er årsaken til problemet. Noen mennesker med tilbakevendende uvulitis og alvorlig allergi rådes til å gjennomføre en automatisk injektor av adrenalin (en EpiPen). I slike tilfeller vil det være tilrådelig å se en spesialist som en allergolog eller otolaryngologist (øre, nese og hals spesialist).

Når det er ikke Ulvutis Men Epiglottitis

Uvulitis må ikke forveksles med epiglottitt, som er livstruende. Strupelokket er på baksiden av tungen og er brusk som bidrar til å stenge luftrøret ved svelging. Når dette blir betent, kan luftveiene blokkeres. Epiglottits oppstår vanligvis hos barn mellom 2 og 6. Når usikker på om problemet er uvulitis eller epiglotttits, foreldre bør ikke ta noen sjanser og få barnet akutt medisinsk behandling.