Digidexo.com

Hvordan identifisere typer hepatitt

Hvordan identifisere typer hepatitt


Leveren er et stort kjertel organ som ligger på øvre høyre del av magen. Dette vaskulær organ filtrerer skadelige giftstoffer fra blodet og prosesser eller produserer næringsstoffer viktig for generelle kroppsfunksjoner. Hepatitt refererer til betennelse i leveren som kan være forårsaket av virus, narkotika eller alkohol. Riktig funksjon av leveren er svekket med hepatitt, slik at giftstoffer for å akkumuleres i blodet, og hele systemet i kroppen. Hvis hepatitt blusser opp i en alvorlig kronisk stadium, kan det føre til omfattende arrdannelse i leveren (skrumplever), leversvikt, kreft i leveren eller død.

Bruksanvisning

•  Kjenn symptomene på hepatitt A (eller HAV). Dette er en smittsom leverbetennelse forårsaket av hepatitt A virus. Det er overført når man er i kontakt med mat og vann forurenset med avføring. Symptomer på hepatitt A blant annet generell sykdomsfølelse, kvalme og oppkast, smerter i øvre høyre side av magen, dårlig matlyst og vekttap, muskelsmerter, lav feber, kløe eller hud kløe, mørk urin, diaré (for det meste blant barn ) og gulsott (gulfarging av hud og sclera eller hvite området i øyet). Hepatitt A symptomene vanligvis utvikle 2 til 6 uker etter å ha blitt smittet av viruset. Det oppstår vanligvis brått, og kan forveksles med gastroenteritt eller intestinal influensa. Den eneste måten å bekrefte tilstedeværelse av hepatitt A-viruset er gjennom en blodprøve. Permanent skade på leveren er svært lite sannsynlig, selv om noen tilfeller kan bli fatal, spesielt når det involverer svake og eldre individer. Når personen hadde blitt smittet med hepatitt A, blir de immune mot viruset. De trenger ikke å bekymre deg for lider av det igjen.

Være kjent om hepatitt B (eller HBV). Dette er en annen smittsom leversykdom som kan overføres gjennom kontakt med kroppsvæsker eller blod av en infisert person som samleie og fra infiserte nåler. Dens symptomer inkluderer generell tretthet, tap av matlyst, kvalme og oppkast, smerter i øvre høyre delen av magen, mørk brun urin, smerter i leddene, og gulsott. Manifestasjoner av symptomene vanligvis sted 12 uker etter å ha blitt smittet med viruset. Dersom denne type hepatitt utvikler seg til en kronisk fase, vil det føre til grad avbrudd av den normale strukturen og funksjonene i leveren, kreft i leveren, eller til og med død. Personer som hadde utvinnes fra hepatitt B utvikles vanligvis immunitet over viruset fra da av.

Beskytt deg fra å ha hepatitt C (HCV). Denne type hepatitt er primært overføres ved kontakt med en infisert blod. I mange tilfeller trenger mennesker smittet med hepatitt C-viruset ikke manifestere noen symptomer i det hele tatt - ikke før leverskade setter i flere år senere. Noen av sine tidlige symptomer er lett feber, smerter i muskler og ledd, kvalme, tap av appetitt, og ømhet i øvre høyre delen av magen. Flere år senere, da leverskade skjer, er følgende symptomer manifestert generelle tretthet, kvalme og oppkast, lavgradig feber, tap av matlyst, gulsott som går igjen og vedvarer. Om en liten prosent av pasienter med hepatitt C kan slettes fra sykdommen med i seks måneder; men dette betyr ikke at de er immune mot det. Personer som har vedvarende og kronisk hepatitt C vil bære viruset så lenge de lever, og vil forbli smittsomme til andre mennesker.

Prøv å observere hvis du har tegn på hepatitt D (HDV). Dette hepatitt virus er ellers kjent som deltaet virus. Det kan ikke gjengi og vise dens skadelige effekter uten eksistensen av hepatitt B-virus. Med andre ord, dette hepatitt D bare fører til symptomer bare til personer som er infisert med hepatitt B - vanligvis til de under den kroniske fasen. Dets overføring er den samme som for hepatits B-virus (gjennom blod og kroppsvæsker). Tidlige symptomer på hepatitt D er tretthet, leddsmerter, kvalme, tap av appetitt, lett feber og smerter i øvre høyre delen av magen. Gulfarging av hud og sclera av øynene (gulsott) vises som sin senere symptom. Pasienter som lider av akutte episoder av hepatitt B og D kan komme i gang. For de med kronisk hepatitt D-smitte, skrumplever eller arrdannelse i leveren kan utvikle.

Ta ekstra forholdsregler med mat og vann mens du reiser for å unngå hepatitt E (HEV). Denne type hepatitt overføres på samme måte som hepatitt A - gjennom mat og vann som er forurenset av fekalt stoff fra et infisert individ. Når hepatitt E virus invaderer systemet ditt, kan det ta av ca to uker til to måneder før symptomene oppstå; som inkluderer lavgradig feber, trøtthet, muskelsmerter, kvalme og oppkast, tap av appetitt og redusert vekt, smerter i øvre høyre delen av magen, blek avføring, og mørk urin. Gulsott skjer vanligvis etter andre symptomer forsvinner, selv om vekttap vedvarer.

Lær mer om de mest tiden oppdaget hepatitt virus - hepatitt G (lastebil). Ellers kjent som hepatitt GB virus, kan dette overføres gjennom blod. Pasienter med blod forhold som krever konstant blodoverføringer, kan være sårbare for denne sykdommen. Nyrepasienter som er i langsiktig dialyse er også utsatt for hepatitt G. Smitte fra hepatitt G er ofte mild og kortvarig. Det er ingen bevis ennå om hepatitt G vil føre til alvorlige komplikasjoner, men det er en mulighet som liker hepatitt C, kan det føre til leverskade i alvorlige tilfeller.

Unngå å ta skadelige stoffer for å unngå giftig hepatitt. Dette er en type leverinflammasjon som er indusert av medikamenter. Dens symptomer er hodepine, kvalme og oppkast, anoreksi, forstørrelse av leveren, kløende hud og utslett, feber, ømme muskler, gulsott, mørk urin og avføring leire-farget. Toksisitet oppstår ofte etter flere måneder med å ta visse medisiner eller fra en overdose av medisiner som inneholder paracetamol som smertestillende og febernedsettende eller febernedsettende medikamenter. Legemiddelindusert hepatitt vanligvis påvirker kvinner mer enn menn, med eldre individer mer utsatt for høyere risiko enn de unge. I de fleste tilfeller avtar toksisk hepatitt ofte i løpet av flere dager til uker etter avviklet bruk av forårsakende midler.

Begrens inntaket av alkohol, eller enda bedre ikke drikke alkohol for å unngå skade på leveren. Leveren normalt bryter ned giftstoffer fra alkohol for å fjerne det fra kroppen din. Men med for mye alkohol inntak, kan leveren ikke holde opp med det, og det kan føre til sin ubalanse og ødeleggelse. Symptomer på alkoholisk hepatitt er kvalme og oppkast, dårlig appetitt, smerte og ømhet over den øvre høyre del av magen, lavgradig feber, svimmelhet og forvirring, ascites (ansamling av væske i leveren), og gulsott. Betennelse i leveren kan helbrede over tid hvis pasienten kun har milde symptomer på alkoholisk hepatitt. Imidlertid, dersom pasienten utvikler allerede cirrhose eller arrdannelse i leveren, vil det utvikle seg til leversvikt over tid.

Hint

  • Hvis du noen gang møtt noen av symptomene som er nevnt her, kontakt lege med en gang. Husk at de fleste av dem manifesterer influensalignende symptomer, så vær forsiktig med dette.
  • For din egen sikkerhet, kan du prøve å bli oppdatert med hepatitt vaksiner. Spør du legen om det, og at du vil være i stand til å sette en tidsplan for vaksinering. Det ville være best å også ta med barn og ektefelle for vaksinen for å holde dem beskyttet også.
  • Når du reiser, må du være ekstra forsiktig med mat og vann er det å konsumere. Det er mye tryggere å ta med nok tilførsel og stokk med det for å unngå kontaminasjon.
  • Utøve god hygiene - den enkleste, men effektiv måte å hindre deg fra å ha noen form for hepatitt.
  • Når du er en sykepleier eller en laboratorietekniker som avtaler med nåler, være svært forsiktig med å stikke deg selv med den for å unngå forurensning. Bruk alltid hansker, maske og verneklær når du håndterer smittsomme pasienter.