Digidexo.com

Er Remisjon Mulig i livmorhalskreft?

Prognosen for en kvinne med livmorhalskreft avhenger i stor grad av tidlig diagnose. Når kreft er fanget tidlig nok, før den har spredt seg utenfor livmorhalsen, en kur, eller remisjon, er fullt mulig. Hvis kreften har spredd seg utover livmorhalsen, er remisjon mindre sannsynlig, men fortsatt mulig.

Definisjon

Livmorhalskreft er kreft som danner i livmorhalsen, den nedre del av livmoren som forbinder livmoren med vagina. Mest livmorhalskreft er forårsaket av humant papillomavirus, eller HPV, en vanlig seksuelt overført sykdom. The Centers for Disease Control sier at minst halvparten av seksuelt aktive mennesker vil ha HPV i løpet av sin levetid.

Symptomer

Livmorhalskreft presenterer vanligvis ingen symptomer tidlig i sin utvikling. De vanligste symptomer på livmorhalskreft er unormal vaginal blødning eller tung utslipp. Andre symptomer inkluderer bekkensmerter og smerter under samleie. Hvis du opplever noen av disse symptomene, ring din lege. Du kan ikke ha kreft, men bare en lege kan avgjøre hva som forårsaker symptomene dine.

Diagnose

Alle seksuelt aktive kvinner bør ha en Pap test hvert år. En Pap test ser for forandringer i cellene i livmorhalsen. Under en Pap test, samler en lege celler fra livmorhalsen og sender dem til et laboratorium for undersøkelse.
Hvis det blir funnet avvik, vil legen din vanligvis bestille en biopsi. Under en biopsi, vil en gynekolog fjerne en liten mengde av vev for en mer grundig undersøkelse.
Dersom biopsien avslører kreft, vil legen avgjøre dens størrelse og nøyaktig plassering og hvilket stadium kreften er i. Ytterligere testing kan være nødvendig å ta slike beslutninger.

Stadier og behandling

Livmorhalskreft har fem etapper, og behandlingstilbud vil avhenge av hvilket stadium du har. I Trinn 0, er kreftceller lokalisert bare på overflaten av cervix. I trinn 1, er kreft inneholdt til livmorhalsen. I trinn 2, det har spredt seg utenfor livmorhalsen, men ikke til bekken vegger eller vagina. I trinn 3, har den spre seg til den nedre del av vagina eller bekkenveggen. I trinn 4, har spredd seg til kreft i blære, rektum eller til andre deler av kroppen.
Mulige behandlinger for livmorhalskreft omfatter flere typer kirurgi, strålebehandling og kjemoterapi. Avhengig av stadium av kreft, og om du ønsker å få barn etter behandlingen, kan du og legen din velger en hysterektomi (fjerning av livmor og livmorhals og noen ganger eggstokkene og egglederne) eller en mer konservativ kirurgi som kan bevare din fertil alternativer.

Prognose

Prognosen for en kvinne med livmorhalskreft avhenger av stadium av kreft på tidspunktet for sin oppdagelse.
The American Cancer Society sier sjansen for fem-års overlevelse for en kvinne med Stage 1 livmorhalskreft i området fra 80 til 95 prosent. For Stage 2, sjansen for fem-års overlevelse varierer 75-78 prosent. For Stage 3, er sjansen ca 47 til 50 prosent, og for Stage 4, synker den til 20 til 30 prosent.

Forebygging

Siden 2006 har en vaksine kalt Gardasil har vært tilgjengelig for å hindre smitte med stammer av HPV-viruset som forårsaker 70 prosent av livmorhalskreft. The Centers for Disease Control anbefaler vaksinen for alle 11- og 12-år gamle jenter. Vaksinasjon kan starte så tidlig som alder 9. CDC anbefaler også vaksine for jenter og kvinner i alderen 13 og 26 som ikke har vært tidligere er vaksinert. Vaksinen blir levert i en serie på tre skudd. Alle tre er nødvendig for å sikre at vaksinens effektivitet.
Avstå fra seksuelle relasjoner vil også hindre smitte av HPV og risikoen for livmorhalskreft assosiert med det.