Digidexo.com

Tegn og symptomer på strupekreft hos kvinner

Tegn og symptomer på strupekreft hos kvinner


Din hals er fem inches lang og inkluderer både svelg eller hals, og strupehode, tale-boksen. Omtrent 24.000 mennesker hvert år blir diagnostisert med strupekreft. Strupekreft er mer sannsynlig hos menn enn hos kvinner, men kvinner bør likevel være oppmerksom på symptomer og risikofaktorer for sykdommen. Begrense risikofaktorer og søker hensiktsmessig medisinsk hjelp hvis du merker noen symptomer kan øke sannsynligheten for utvinning.

Årsaker

Strupekreft oppstår på grunn av genetiske mutasjoner i cellene i halsen. Dette fører til økt cellevekst. Disse cellene kan fortsette å unormalt vokse og hoper seg opp i halsen, utvikler seg til en svulst. Forskning har ikke kunnet identifisere hvorfor de genetiske mutasjoner forekomme, men er klar over visse risikofaktorer forbundet med sykdommen.

Risikofaktorer

Det er flere risikofaktorer som kan øke sjansene for å utvikle strupekreft. Tobakksbruk, overdreven alkoholbruk og dårlig tannhygiene alle kan sette deg i fare for strupekreft. Hvis du ble utsatt for asbest eller har en diett som mangler frukt og grønnsaker du er også en økt risiko. HPV, humant papillomavirus, er en seksuelt overført virus som kan sette deg på en økt sjanse for å utvikle strupekreft. For kvinner er HPV også en risikofaktor i livmorhalskreft, slik forholdsreglene for å redusere risikoen for HPV er spesielt viktige.

Symptomer

Tegnene på strupekreft kan omfatte flere symptomer. Du kan merke en økning i hoste, endringer eller heshet i stemmen og vanskeligheter din svelge. Du kan også ha oppstått øresmerter, sår hals og en klump eller sår som ikke gror. På grunn av ubehag av å svelge og spise du kanskje legge merke til vekttap også.

Diagnose

Legen din vil bruke et endoskop å se på halsen din. De skal sjekke for eventuelle avvik som er synlige i halsen. På denne tiden, hvis de ser noe problematisk, vil de være i stand til å fjerne en prøve for biopsi. Legen din kan også anbefale imaging tester som for eksempel en MR eller CT scan for å vurdere omfanget av kreft, og om den har spredt seg til andre områder av kroppen din. Når strupekreft har blitt diagnostisert den skal evalueres og iscenesatt. Oppsetningen er en måte å klassifisere alvorlighetsgraden av kreft. Trinn er nummerert 1 til 4, med en hals som blir lokalisert kreft og 4 være den mest avansert stadium av kreft.

Behandling

Behandling vil avhenge av stadium av strupekreft. Behandlingstilbud bør diskuteres nøye med legen din. De kan inneholde stråling, som strupekreft er særlig følsom for, og kjemoterapi. Behandlingen kan også omfatte kirurgi. Den type kirurgi utført vil avhenge av beliggenhet og alvorlighetsgraden av strupekreft. Under behandlingen bør du slutte å røyke og drikke alkohol. Effektiviteten av behandlingen avhenger av dette fordi begge vaner vil redusere effekten av behandlingene for strupekreft.