Digidexo.com

Hva er årsaken til en leddgikt blusse opp i fingrene?

Ifølge ArthritisToday.org, er en leddgikt flare "en forverring av sykdomsprosessen." Flares er smertefullt og kan komme på uten forvarsel, ledsaget av tretthet og en generell følelse av å være uopplagt. Å vite de mulige årsakene til fakler kan være nyttig for å unngå dem.

Autoimmune Leddgikt

Ulike typer leddgikt kan ha ulike bluss triggere. Vær sikker på at du forstår hva slags leddgikt du lider av. Dette vil hjelpe deg å forstå triggere for symptomer i fingrene.

For eksempel er revmatoid artritt en autoimmun sykdom der kroppens immunforsvar angriper og ødelegger leddene. Mayoclinic.com rapporterer at RA har en tendens til å angripe hender og fingre først. Noen årsaker til fakler i RA inkluderer virus og stress.
Rheumatology.org beskriver psoriasisartritt som en autoimmun sykdom. Berørte fingrene kan bli ekstremt hovne når du er i en fakkel, noe som gjør det vanskelig å bøye dem.

Artrose

Osteoartritt er skadelig av leddene over tid på grunn til å bruke. Triggere for denne typen leddgikt inkluderer en skade eller stress på leddene i fingrene.

Røyking

Leddgikt pasienter som også er røykere bør stoppe vane umiddelbart. MayoClinic.com advarer om at det er giftstoffer som finnes i tobakksprodukter som forårsaker stress på bindevev som kan utløse nødbluss.

Sport

MayoClinic.com forteller leserne om at visse aktiviteter forårsake skade på ledd og bringe på et bluss. For eksempel, repetitive bevegelser, som å spille tennis, kan forårsake smertefulle flares. Inaktivitet kan føre fakler til fingrene også. Det er viktig å finne balansen mellom using og underusing fingrene. Når fingrene er rød eller hoven, hvile dem så mye som mulig for å prøve å stoppe utbruddet av en stor fakkel.

Stress

Leddgikt bør unngå stress og lære å håndtere det. Blir stressa får kroppen til å frigi kjemikalier som kan forårsake fakler til å skje.

Stress som en utløser er ofte vanskelig for leddgikt pasienter å kontrollere, siden bare å ha sykdommen forårsaker stress. Men å finne nyttige måter å kontrollere stress, for eksempel gjennom yoga og turgåing, vil være svært gunstig.

Forebygging av Flares

Avhengig av hva slags leddgikt du har, er det mange medisiner som kan bidra til å forhindre oppblussing i fingrene. Den anti-malaria narkotika Plaquinil er vanligvis brukes i pasienter med autoimmune typer leddgikt, som er stoffer som Enbrel, Remicade og Humira. Kortikosteroid skudd er også nyttig og kan brukes til å gi lindring til mennesker med alle typer leddgikt.