Digidexo.com

Hva er årsaken til Henoch-Schönlein Purpura?

Hva er årsaken til Henoch-Schönlein Purpura?


Henoch-Schönlein purpura er en lidelse som presenterer som en lilla utslett og forårsaker betennelse og blødninger i de små blodkarene i ledd, hud, nyrer og tarmer. Denne lidelsen er ofte funnet hos barn og unge voksne, men kan påvirke hvem som helst. Mens Henoch-Schönlein purpura generelt vil klare opp av seg selv, i noen tilfeller, er medisinsk behandling er nødvendig.

Årsak

En overivrig immunsystem reaksjon på flere ulike triggere fører ofte den innledende betennelse i blodårene, og resulterer i utviklingen av Henoch-Schönlein purpura. Disse triggere inkluderer noen virus og bakterieinfeksjoner som parvovirus infeksjon og strep hals, gulfeber, kolera, tyfus og meslinger vaksinasjoner, insektbitt, kaldt vær, enkelte kjemikalier og noen typer antibiotika og antihistamin medisiner.

Kjennetegn

Det er fire viktigste symptomene og egenskaper av Henoch-Schönlein purpura. Den vanligste kjennetegn er utvikling av rødlilla utslett, som ligner blåmerker, på ben, rumpe, føtter, armer, kropp, ansikt og områder med press inkludert waistline og sokk linje. Noen mennesker opplever smertefulle, hovne og ømme ledd i ankler og knær. Gastrointestinale symptomer er også vanlig; de er oppkast, blodig avføring, magesmerter og kvalme. Den endelige karakteristikk av Henoch-Schönlein purpura er nyre engasjement. Denne karakteristikken kan presentere som blod eller protein i urinen og ofte går ubemerket. De fleste vil ikke oppleve alle fire symptomer; Men en person bør søke lege ved første tegn på et symptom.

Diagnose

Henoch-Schönlein purpura er lett å diagnostisere når mer enn to symptomene er tilstede, men når en person opplever mindre enn to symptomer, vil en lege bruke en rekke laboratorietester for å bekrefte Henoch-Schönlein purpura ved å utelukke andre tilstander og lidelser. Etter å ha tatt en medisinsk historie og utføre en fysisk eksamen, kan en lege be om blodprøver for å måle protein og betennelsesnivåer, urinprøver for å vurdere nyrefunksjonen, til en hudbiopsi undersøke utslett og blodårer, til en nyre biopsi bekrefter tegn på alvorlig nyre involvering og bildediagnostikk for å utelukke andre tilstander og sjekk for mulige komplikasjoner.

Behandling

Vanligvis vil Henoch-Schönlein purpura klare seg på egen hånd i maksimalt åtte uker uten noen varige effekter. Leger vil anbefale steroide anti-inflammatoriske eller paracetamol medisinering, sengeleie og rikelig med væske for ubehag lindrende behandling. Hvis et barn eller ung voksen opplever flere magesmerter, gastrointestinal blødning, sår og vonde ledd, problemer med å holde godt hydrert, omfattende huden sår eller alvorlige nyreproblemer, er sykehusinnleggelse nødvendig.