Digidexo.com

Hva betyr det når en tann faller ut?

Hva betyr det når en tann faller ut?


Barn mister primære tenner, også kjent som baby tenner, fordi tennene løsner når deres kjeven begynner å vokse til sin endelige størrelse. Tap av tenner hos voksne kan være forårsaket av mange ting og være grunn til bekymring.

Tann tap hos barn

Barn vanligvis begynner å miste sin baby tenner i alderen seks til ni. Ifølge Mayo Clinic, "De siste baby tenner vanligvis faller ut ved 12 år eller 13." I de fleste tilfeller, jenter mister sine tenner tidligere enn gutter. De to nederste fortennene og de to øverste fortennene er vanligvis den første til å gå.

Tann tap i voksne

Mens det er vanlig for barn å miste baby tenner, er det ikke vanlig for noen å miste permanente tenner. De vanligste årsakene til tap av tenner hos voksne er dental caries sykdom, for eksempel hulrom eller tannråte, tannkjøttsykdom som gingivitt, periodontitt og alveolarbentap og skade, for eksempel et fall eller bilulykke, ifølge Doc Shop.

Advarsler

Hvis en permanent tann faller ut, er det viktig å gå til tannlegen umiddelbart, da dette kan være et tegn på mer alvorlige helsemessige bekymringer. Sykdommer som forårsaker tap av tenner som gingivitt kan vanligvis behandles, men hvis venstre går det kan føre til tap av beinmasse.