Digidexo.com

Lungesykdom forårsaket av røyking

Lungeskade

Røyk fra tobakk skader i luftveiene i lungene, noe som gjør det vanskelig å puste ut karbondioksid. Skader på lungene forårsaket av kjemikalier i tobakksrøyk kan gjøre en person føler seg tungpustet. Røykere øke risikoen for å utvikle lungekreft, kronisk bronkitt, emfysem, tuberkulose og andre luftveissykdommer. Som luftveiene i lungene trange, blir de irriterte. Dette fører til slim å akkumulere, noe som gjør det vanskeligere for en person å puste. Karbonmonoksid blir tvunget inn i blodet, noe som hindrer cellene i kroppens vev og organer fra å få nok av oksygenet de trenger for å fungere. Puste i passiv røyking kan også forårsake lungesykdom. 2004 Surgeon General rapport konkluderer med at eksponering for passiv røyking forårsaker lungekreft og hjertesykdom hos voksne som ikke røyker. Passiv røyking kan også føre til alvorlige astmaanfall og andre luftveissymptomer hos barn. Men ifølge Centers for Disease Control and Prevention, anslagsvis 47 millioner amerikanske voksne fortsetter å røyke. Det betyr at 1 av hver 5 voksne i USA - 22 prosent av dem er menn og 17 prosent av dem er kvinner - nå røyker. Dette til tross for vitenskapelig dokumentasjon som viser at i gjennomsnitt røykere dør 13 til 14 år tidligere enn ikke-røykere gjør.

KOLS

Statistikk publisert av US Department of Health and Human Services viser at røyking er årsaken til kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) i nesten 90 prosent av anmeldte saker. Mens KOLS er den fjerde største dødsårsaken i dette landet, tidlige symptomer tendens til å gå ubemerket hen. Til slutt, bronkiene, som bærer luft inn og ut av lungene, bli betent, arrdannelse foring av bronkiolene. En oppsamling av tjære stede i tobakksrøyk innsnevrer disse luftveiene over tid, produsere overflødig slim som blokkerer luftveiene. Dette kan føre til en person til å hoste mer, sammen med å gjøre ham mer utsatt for lungebetennelse og andre luftveisinfeksjoner.

Giftige stoffer

Tobakksrøyk inneholder hundrevis av giftige og giftige stoffer. Skadelige kjemikalier og gasser som produseres ved å brenne tobakk kan inhaleres eller absorberes i kroppen. Mer enn 50 kreftfremkallende stoffer er blitt identifisert i tobakksrøk, av hvilke minst 20 prosent er kjent for å forårsake kreft hos mennesker. Tobakksrøyk trenger ikke inhaleres direkte fra å røyke en sigarett for å være skadelig. Effektene av å puste i passiv røyking er like farlig. Faktisk inneholder røk fra brennende ende av en sigarett høyere konsentrasjoner av noen av de giftige stoffer. Passiv røyking setter også mindre partikler i luften. Disse partikler kan inhaleres dypere inn i lungene av andre i et rom som er utsatt for røyken. Noen av de skadelige stoffer og gasser som er tilstede i tobakksrøk omfatter tjære, kadmium og nikkel, arsen, karbonmonoksyd, hydrogencyanid og ammoniakk. Mange av disse er dødelige gifter eller kreftfremkallende som irriterer lungene og kan forårsake kreft eller annen lungesykdom når en person blir jevnlig utsatt for tobakksrøyk.