Digidexo.com

Hva er en Coude kateter brukes til?

Urinretensjon oppstår i menn som de blir eldre på grunn av en utvidelse av prostata hindrer passasje av urinen. Den primære bruk av et kateter Coude er å lette navigering over prostata krumning under kateteriseringen for å tømme urin fra blæren. En Coude kateter er buet eller bøyd på tuppen. Dette semi stive kateter er vanligvis laget av rød gummi, og er normalt brukt til å kateterisere menn.

Historie

Emile Coude, (1800-1870) oppfant Coude kateter, som han kalte biCoude fordi den har to bend og i sin beskjedenhet ble han prøver å skjule hans navn. Den Coude kateter ble først beskrevet i en publikasjon i 1835. Coude er et fransk ord, når det brukes som et substantiv det betyr "albuen," brukt som et adjektiv det betyr "bøyd."

Definisjon

En Coude kateter er en semi-stive kateter som har en kurve eller bend på spissen. Den buede spissen gjør det mulig å navigere over krumning av prostata eller andre urethral obstruksjon det kan støte på. En Coude kateter er spesielt designet for dette formålet. Coude katetre er tilgjengelig i størrelse 8 fransk til størrelse 26 fransk.

Bruk av en Coude Kateter

Urinretensjon kan være en smertefull og ubehagelig opplevelse. Blæren er full og oppblåst. Pasienten føler trang til å tisse, men er ikke i stand til å gjøre det. Dette er tilstand som trenger øyeblikkelig legehjelp. Utgangspunktet lege eller urolog vil bruke en vanlig passende størrelse rett foley kateter kateterisere pasienten. Dersom det er problemer med å navigere over prostata kurve, vil en Coude kateter av en passende størrelse benyttes.

Andre bruksområder

En Coude kateter brukes vanligvis for menn, men de brukes også for kateterisering av menn eller kvinner med urinrøret blokkering eller innsnevring når en rett kateter ikke er i stand til å utføre oppgaven.

Betraktninger

Hvis Coude kateteret ikke kan veltes å slippe urin fra blæren, vil andre tiltak må tas. Disse omfatter innsetting av en fleksibel cystopscopy eller bestått av filliforms og tilhengere (guider og dilatatorer) gjennom urin passasje av en urolog.