Digidexo.com

Effektive løsninger for bedsores

Liggesår er huden sår som utvikler seg når folk bo i samme stilling for lenge. De er vanlig i folk som er sengeliggende eller rullestol-bundet. De mest vanlige form på områder av kroppen hvor ben er nær huden, slik som hæler, albuer og hofter. Hvis venstre ubehandlet, kan liggesår bli infisert og tilstanden kan være livstruende. Mange behandlinger er tilgjengelige, avhengig av alvorlighetsgraden av sår. Nesten alle tilfeller krever medisinsk intervensjon.

Avlaster

Når noen utvikler liggesår, er det første målet å avlaste trykket som tillot sår å danne. Dette vil tillate healing å begynne og også gjøre personen mer behagelig. Det er viktig for folk som er immobile å endre posisjoner ofte så presset er ikke så stor. Folk som er sengeliggende bør endre posisjoner noen gang to timer. Folk i rullestol bør endre posisjoner hvert 15. minutt. I noen tilfeller kan spesialprodukter som madrasser og puter være nyttig i å lindre press på sår som allerede har utviklet.

Rengjøring

Rengjøring liggesår er en viktig del av behandlingen, fordi de lett kan bli infisert. De fleste liggesår lett kan rengjøres med varmt vann og mild såpe, men åpne sår bør bare rengjøres med en saltoppløsning. Hver såret bør rengjøres hver gang de dressinger er endret. Den type av bandasjer som brukes, og hvor ofte de må byttes, vil avhenge av alvorlighetsgraden og plassering av såret. Snakk med legen din for anbefalinger.

Debridement

Død eller skadet hud vev trenger å bli fjernet fra liggesår å tillate helbredende å begynne. I de fleste tilfeller vil leger anbefale pasientene gjennomgå kirurgisk inngrep for å fjerne dødt vev. Prosessen innebærer å bruke en skalpell eller andre kirurgiske verktøy for å skjære bort den syke og infisert vev. Fordi debridement kan være smertefullt og ubehagelig, vil leger noen ganger foreslå andre prosedyrer, som for eksempel høyt trykk vanning eller ved hjelp av aktuelle medikamenter for å tillate debridement å begynne.

Kirurgiske prosedyrer

I mange tilfeller kan pasienter med liggesår trenger en kirurgisk prosedyre for å grundig rense såret og tillate helbredende å begynne. Flere forskjellige typer av prosedyrer kan utføres, avhengig av stedet og alvorligheten av sår. De fleste prosedyrer innebære å bruke sunn muskel og hud fra andre deler av kroppen for å dekke den berørte huden.