Digidexo.com

Stadier av nyresvikt

Bakgrunn

Nyrene er et par av organer som ligger litt under brystkasse på hver side av ryggraden. De er omtrent på størrelse med en knyttneve, og ligner en bønne i form. Den primære funksjon av nyrene er å filtrere avfallsmaterialer ut av blodet. I tillegg produserer de tre hormoner: erytropoietin, renin og Calcitriol. Erytropoietin stimulerer produksjon av røde blodlegemer. Renin hjelper med blodtrykk regulering. Calcitriol hjelper kroppen for å holde en normal kjemisk balanse og opprettholde kalsium for bein vedlikehold. Nyresvikt er en tilstand der nyrene, enten brått eller over tid, slutter å fungere riktig. Det forekommer i tre brede stadier.

Tidlig Stage

Nyresvikt begynner vanligvis med en mindre alvorlig tilstanden referert til som nyresvikt, som er kjernen i den tidlige fasen. I den tidlige fasen, tilstanden sjelden manifesterer merkbare fysiske symptomer. Det er endringer i kroppen som kan tyde på nyrefunksjonen er redusert. Det kan også være forhøyede nivåer av serum-kreatinin. Serum er et fluid mellom blodceller som ikke koagulere, og kreatinin er et avfallsprodukt som produseres av muskelmetabolisme. Andre tegn på feil nyrefunksjon inkludere protein eller blod i urinen, høyere blodtrykk og, i sjeldne tilfeller, anemi.

Avansert stadium

I fremskritt stadium av nyresvikt, kan det være en fullstendig mangel på merkes symptomer, selv om nyrene kan fungere på mindre enn 30 prosent av normal funksjon. Det vil bli betydelig forhøyede nivåer av serum-kreatinin. Når symptomene vises, kan de er tretthet og ryggsmerter; hevelse i ekstremiteter og rundt øynene; og endringer i appetitt og utseendet av dårlig fordøyelse. Hypertensjon, som er blodtrykket som har økt til et farlig nivå, kan også utvikle.

End Stage

Slutten fasen er når sant nyresvikt oppstår. Nyrefunksjonen kan være på mindre enn 15 prosent av normal av denne fasen. Et bredt spekter av merkbar symptomer kan dukke opp i løpet av nyresvikt. I tillegg til en forverring av alle tidligere symptomer, er det vanlig for dem som lider av nyresvikt for å blø eller blåmerke veldig enkelt. Væske kan hope seg opp i lungene og bidra til vanskelig å puste. Vedvarende kvalme, diaré og ytterligere fordøyelsesproblemer (gastroparese) er sannsynlig å utvikle. Det kan også være nedsatt konsentrasjon og våkenhet, så vel som muligheten for anfall. Nyresvikt kan ikke helbredes, og det bare to behandlingsalternativer: organtransplantasjoner eller dialyse.