Digidexo.com

Hvor mye protein trenger vi?

Hvor mye protein trenger vi?


Protein er en av de essensielle næringsstoffene vi tar inn gjennom våre dietter. Hvor mye protein en person bør spise avhenger av flere faktorer, blant annet hans alder, vekt og livsstil. Til tross for kultur nåværende vekt på protein, mange leger tror amerikanere spiser langt mer protein enn de trenger. Og, siden alle proteiner er ikke like, det er bevis som tyder på at hva slags protein vi forbruker er minst like viktig som hvor mye. En annen vurdering er hvor mange prosent av totale kaloriinntaket kommer fra protein.

Viktigheten av Protein

Protein er hva muskler og leddbånd er laget av, men det er også viktig for vårt immun, sirkulasjons-og åndedrettssystemet. Aminosyrer som utgjør proteiner, tjener viktige funksjoner innen individuelle celler, også, ikke minst som er å oversette informasjonen som er lagret i DNA. For lite protein vil til slutt føre til døden, men for mye kan stamme lever og nyrer. Det er ca 20 forskjellige aminosyrer, noen som er laget i kroppen vår og noen som må komme fra våre dietter.

Vedlikehold

Det amerikanske Department of Agriculture anbefalt daglig inntak av protein er 0.4g per kilo ideell kroppsvekt. For å beregne dette, ta en ideell kroppsvekt (bestemt av høyde og kroppstype), dele den i to og trekke fra 10. For eksempel, hvis din ideelle kroppsvekt er 180 pounds, du bør spise om 80g protein per dag. 120 pounds, bør du spise 50g protein per dag. Sjansene er, hvis du ikke er vegetarianer og spiser et bredt utvalg av matvarer, du regelmessig overstige dette daglig inntak nivå. Men, skulle avkastningen anses som et grovt anslag: Eldre og ammende kvinner trenger litt mer protein.

Fysisk aktivitet

Ditt nivå av fysisk aktivitet vil også ha en innvirkning på dine ernæringsmessige behov. Idrettsutøvere og kroppsbyggere forsettlig overstige den daglige anbefalte inntak av protein av betydelige beløp. Noen prøver å sette på muskel kan spise 1 til 1,5 g protein per kilo - to til tre ganger den anbefalte mengden. En kroppsbygger som veier 160 pounds kan forbruke 160 til 240g protein per dag. Ikke rart kroppsbyggere drikker høye protein drinker å supplere sitt inntak. Fordelt over seks måltider, er dette fortsatt 26 til 40g per måltid - og mange kroppsbyggere, selvfølgelig, veie mer enn 160 pounds.

Protein Kilder

Uansett hva din totale nivå av daglig inntak av protein, spørsmål om hvor du får disse gram protein ikke kan unngås, spesielt hvis du er vegetarianer eller veganer. For å fungere riktig, trenger kroppen alle aminosyrer, og har for få av en type kan ikke kompenseres for ved å spise mer av en annen. Dyre-baserte matvarer som kjøtt, fisk og meieriprodukter kalles komplette proteiner fordi de inneholder alle de essensielle aminosyrene. Men de er vanligvis høy i mettet fett, og dette bærer sin egen risiko. De fleste plantebaserte matvarer har bare ufullstendige proteiner, noe som betyr at de må kombineres med en annen slags mat for å inkludere alle aminosyrer. Quinoa, en søramerikansk korn, er en av de få komplette planteproteiner.

Kaloriinntak

Leger generelt enige om at protein bør utgjøre 10 til 20 prosent av din totale kaloriinntaket. Kroppsbyggere vil trolig være på den øvre ende av skalaen, mens mer stillesittende personer ville være på den nedre enden. For en 2000 kalori daglige kosthold, oversetter dette til 200 til 400 kalorier per dag fra protein. Siden protein har 4 kalorier per gram, betyr dette 50 til 100 gram protein per dag for en 2000 calorie diett.