Digidexo.com

Leverskader forårsaket av å ha barn

Leverskade er en alvorlig helsetilstand som ofte oppstår som et resultat av å ha barn. I de fleste tilfeller av leverskade, er tilstanden oppstår som et resultat av svangerskapet selv. Derfor er det viktig at kvinner som er i fare for leversykdom opprettholde et sunt kosthold og livsstil på grunn av deres ufødte barnet så vel som seg selv.

Hvordan er leverskader definert?

Tennessee Oncology forklarer at leverskader er også referert til som "levertoksisitet," som hemmer livsviktige leverfunksjoner. Flere blodprøver kan bli gitt under graviditet for å se om leverskader har oppstått, for eksempel, en bilirubin test som kan bestemme sunn nedbrytning av røde blodceller og en enzymtest som kan påvise høye nivåer av leverceller i blodet.

HELLP syndrom

HELLP syndrom er merket med blod og leverfeil. Ifølge US National Library of Medicine, er HELLP kort for hemolyse, forhøyede leverenzymer og lave blodplater. Gravide kvinner som er diagnostisert med HELLP syndrom har vanligvis protein i urinen og høyere enn normalt blodtrykk. Symptomer på HELLP syndrom inkluderer magesmerter, tretthet, kvalme og oppkast samt kronisk hodepine. Tilstanden behandles med kortikosteroider under graviditeten, med symptomer som vanligvis går over etter fødselen.

Akutt fettlever

Akutt fettlever er en annen form for leverskade som oppstår under svangerskapet. University of Virginia Health Systems melder at tilstanden er sjelden, og når det skjer, kan det være livstruende. Akutt fettlever er forårsaket av en farlig økning av fettcellene inne i leveren, noe som vanligvis fører til kvalme og brekninger, gulsott, abdominal smerte og tretthet. Noen ganger leverskader kan bli så alvorlig, blodoverføringer er nødvendig. Akutt fettlever er en annen form for leversykdom som resulterer i morens full gjenoppretting etter at hun føder.

Kronisk hepatitt

Hepatitt A, B og C er alle forårsaket av et virus som forårsaker farlige betennelse i leveren. Genève Foundation for medisinsk utdanning og forskning forklarer at tilstanden forårsaker symptomer som gulsott, lavgradig feber, magesmerter, kvalme og oppkast. Anti-virals kan ikke brukes til å behandle hepatitt under svangerskapet på grunn av risikoen for misdannelser. Kronisk hepatitt kan føre til alvorlige helsemessige konsekvenser og kan også føre til spontanabort. Skaden leveren forårsaket av kronisk hepatitt kan fortsette etter at svangerskapet er over, og er noen ganger irreversible. Alvorlig leverskade kan føre til leverkreft i fremtiden.

Leverskade og det ufødte barnet

I boken med tittelen "Mayo Clinic Gastroenterology og Hepatology Board Review," forfatteren Stephen C. Hauser forklarer at når diagnosen HELLP syndrom er bekreftet, blir nødvendig umiddelbar levering av babyen. HELLP syndrom utgjør farlig risiko for fosteret som morkakeløsning, en separasjon av morkaken fra livmorveggen. I tilfelle av akutt fettlever, barnet også leveres så snart som mulig for å hindre organsvikt og eventuell død for moren og fosteret. Hepatitt A utgjør ingen trussel for fosteret, men hepatitt B krever at et nyfødt spedbarn vaksineres innen 12 timer etter fødselen. Hepatitt C kan overføres til den nyfødte ved fødsel, selv om det er svært sjelden.