Digidexo.com

Om Livmor Fibroids under overgangsalder

Livmor fibroids utvikle 20 til 80 prosent av tiden hos kvinner i alderen 40 og opp, som det fremgår av Womenshealth.gov. Selv om de kan danne hos kvinner i alle aldre, de er funnet hyppigst hos kvinner som går inn i tidlige stadier av overgangsalderen, noe som vanligvis skjer rundt de tidlige 40-årene.

Identifikasjon

Livmor fibroids er vekster som danner innenfor endometrial vegger, som ligger i livmoren. I medisinen, er de ofte referert til som leiomyoma, eller myom, og er vanligvis godartet, men noen ganger kan de være kreft. Fibroids kan opptre som en enkelt vekst, eller de kan vises som mange separate svulster. De varierer i størrelse, alt fra størrelsen på en solsikkefrø til størrelsen på en grapefrukt. Fibroids kan vokse enda større, men dette er svært sjelden.

Årsaker

Forskere er ikke helt sikker på hva som forårsaker livmor fibroids, men de har en forestilling om at to faktorer kan være å klandre - hormonelle ubalanser og genetikk. Siden de ikke vet hva som forårsaker dem, de vet ikke hvordan de krympe eller vokse. Ifølge Womenshealth.gov har bevis vist at de vokser raskt i løpet av svangerskapet som hormonnivået surge, og de krymper både når anti-hormon medisiner er gitt og i overgangsalderen.

Symptomer

Flertallet av livmor fibroid tilfeller i overgangsalder gå uten varsel. De fleste kvinner ikke engang vet at de har dem på dette punktet siden fibroids har allerede begynt å krympe. De som har symptomer kan oppleve kraftig blødning, magesmerter, oppblåsthet, hyppig vannlating, smerter i korsryggen og smertefullt samleie.

Testing og diagnose

For å finne ut om dine symptomer er knyttet til livmor fibroids og ikke overgangsalder, kan legen ønsker å gjennomføre noen tester, hvorav den første kan være en bekken eksamen. Legen din vil være i stand til å kjenne om livmoren eller eggstokkene er forstørret og om det er noen klumper. Når denne testen er fullført kan han ønsker å undersøke deg ved hjelp av en ultralyd. Dette gir legen en visuell indikasjon på eventuelle uterine fibroider eller andre vekster. Når det gjelder vanskelige å finne fibroids kan du måtte gjennomgå kikkhullskirurgi (laparoskopi). Dette vil gi legen en innvendig visning av dine organer for en mer nøyaktig diagnose.

Behandlinger

Leger kan foreskrive medisiner for å hindre videre vekst av livmor fibroids. Dersom det er hensiktsmessig, kan han fore lavdose progesteron medisiner som Depo-Provera, p-piller (som inneholder progesteron) eller en intrauterin enhet (spiral, som inneholder en liten mengde progesteron). Andre behandlinger er brukt til fibroid fjerning. Disse inkluderer myomektomi, en kirurgisk prosedyre anvendes for å fjerne fibroider, og samtidig la livmorvevet intakt, eller en hysterektomi, som er et kirurgisk inngrep for å fjerne hele livmoren.