Digidexo.com

Tegn og symptomer på koronarsykdom hos kvinner

Koronarsykdom (CAD) er en ledende årsak til død hos kvinner, men symptomene ofte gå ukjent. Selv om kvinner kan oppleve de klassiske symptomene på smerter i brystet og armen, kortpustethet og fordøyelsesbesvær eller halsbrann, de er mer sannsynlig å oppleve uvanlig trøtthet og søvnforstyrrelser. Behandlinger også forskjellig hos kvinner sammenlignet med menn. Kvinner reagerer best på trombolytiske medisiner, mens angioplastikk er mer effektivt på menn.

Hva er koronarsykdom?

CAD, også kalt koronar arteriosklerose eller koronar aterosklerose, er den vanligste typen av hjertesykdom blant menn og kvinner. Det oppstår når plakk dannes på innsiden av veggene i blodårene, leverer blod og oksygen til hjertet. Plaketten innsnevrer arteriene og begrenser blodstrømmen til hjertet, noe som kan føre til brystsmerter og hjerteinfarkt. Over tid svekker hjertemuskelen og kan mislykkes. Selv om hjertesykdommer av alle typer er under-anerkjent blant kvinner, flere kvinner dør CAD enn dø av kreft, kronisk obstruktiv pulmonær lidelse, Alzheimers sykdom, diabetes og bilulykker kombinert.

Symptomer hos kvinner

Karakteristiske symptomer på CAD inkluderer brystsmerter (angina) eller smerter i overkropp på områder, for eksempel armer, skulder eller rygg; svetting, fordøyelsesbesvær eller halsbrann; kvalme eller oppkast; svimmelhet og rask eller uregelmessig hjerterytme. Kvinner med CAD kan oppleve de klassiske symptomene, men de er også sannsynlig å oppleve mindre allment anerkjente symptomer som uvanlig tretthet, søvnforstyrrelser, kortpustethet, fordøyelsesbesvær og angst.

Risikofaktorer

Kvinner har en tendens til å være 10 år eldre enn menn når de først erfaring CAD-symptomer. En kvinnes risiko for CAD tredobler etter overgangsalderen. Høyt blodtrykk, høye kolesterolverdier og høyt magefett øker risikoen for CAD, og ​​alle disse faktorene øker etter overgangsalderen. Stress og angst har en tendens til å sette i gang hjerteinfarkt hos kvinner, mens hos menn, mosjon eller anstrengelse tendens til å være den utløsende faktorer. Andre risikofaktorer for kvinner er røyking, familiehistorie med CAD, alder eldre enn 65 år og tidlig menopause. Kvinner ofte ikke klarer å søke ordentlig vare fordi de ikke klarer å gjenkjenne symptomene som er relatert til hjertesykdom.

Forebygging

Kvinner kan hindre CAD ved å gjøre noen endringer i livsstil. Kvinner bør slutte å røyke, drikke alkohol i moderate mengder (maks én drink per dag), og trener regelmessig, minst to og en halv time med moderat aktivitet to ganger i uken Flere forslag for å forebygge hjertesykdom inkluderer følgende et hjerte sunt kosthold, begrense mettet fett og kolesterol og opprettholde en kroppsmasseindeks mellom 18,5 og 24,9 og en livvidde mindre enn 35 inches.

Behandling

CAD behandling for kvinner skiller seg fra behandlinger for menn. Arteriell plakk har en tendens til å bygge seg opp i et jevnt lag på kvinner i stedet for den store, uregelmessige plakkdannelse hos menn. Angioplastikk og stentene er ineffektiv for den jevne plakk i arteriene i kvinner og medisiner produsere et bedre resultat. Trombolytika (stoffer som bryter hverandre blodpropp) er mer effektive hos kvinner enn hos menn. Aspirin er mer effektive i å forebygge hjerneslag hos kvinner sammenlignet med menn, men det reduserer risikoen for hjerteinfarkt mer hos menn enn hos kvinner. Andre behandlinger inkluderer blodtrykket medisiner, statiner for å redusere kolesterolnivået, ACE-enzymer og angiotensin reseptorblokkere. Østrogenbehandling hindrer ikke CAD og kan selv øke kvinners risiko hvis hun er 10 eller flere år tidligere overgangsalder.