Digidexo.com

Hva er effekten av maisolje på leveren?

Hva er effekten av maisolje på leveren?


Maisolje er utvunnet fra mais frø og først begynte å erstatte annen olje for vanlig bruk på 1940-tallet. Maisolje er høy i usunn fett, som for eksempel flerumettede fett og umettet fett. Leveren er utformet for å fjerne giftstoffer og produsere protines og hormoner for resten av legemet. På grunn av det høye fettinnholdet i maisolje, kan det ha en ødeleggende effekt på leveren. Men Food and Drug Administration (FDA) sier at maisolje er fortsatt betraktet som en hjerte-sunn mat som i 2007.

Leverkreft

Ett av de potensielle bivirkninger av en diett med høyt i maisolje er leverkreft. En studie utført av KM Wahidur Rahman et al, publisert i Nutrition and Cancer magasinet i 2001, bemerket at rotter og mus matet en høy diett av maisolje og smult utviklet økte nivåer av kreftutvikling, noe som potensielt kan føre til leverkreft. Etter inntak av en diett høy i maisolje i seks måneder, musene var 30 prosent større sannsynlighet for å utvikle kreftceller i leveren.

Alkohol Steatohepatitis

Ikke-alkoholisk Steatohepatitis forårsaker store mengder av fett for å danne rundt leveren. Ifølge Mayo Clinic, en diett høy i flerumettede oljer øker sjansene for alkoholfrie steatohepatitis. Maisolje inneholder en høy konsentrasjon av polyumettede oljer, omtrent 65 prosent, noe som kan bidra til denne sykdommen.

Skrumplever

Maisolje øker mengden av fett innskudd på leveren. Over tid, vil tilstedeværelsen av dette fettet forårsake lever arrdannelse. Dette overdreven arrdannelse, eller skrumplever, kan til slutt føre til leversvikt. Ifølge Medicinenet.com, utvikler cirrhose på grunn av store mengder av fettavsetninger på leveren, noe som er forårsaket av en høy konsentrasjon av fett over hele kroppen.

Levertoksisitet

Ifølge Annals of Surgery, utgitt av Yamanashi University i Japan, dietter høy i Omega-6 fettsyrer bidrar til en høyere risiko for leversvulster og dødelighet hos rotter. En undersøkelse publisert av Annals of Surgery i 2003 undersøkt rotter injisert med maisolje for å bestemme toksisiteten til stede i leveren etter dosering. Etter en uke, hadde større sannsynlighet for å utvikle levertoksisitet som kan føre til leversvulster rottene matet maisolje. Bare rotter som fikk middels kjede triglyserider var i stand til å overleve den høye konsentrasjon av maisolje.