Digidexo.com

Hvordan leve med cirrhose

Skrumplever er arrdannelse i leveren. Den har mange forskjellige årsaker, inkludert kronisk alkoholisme, cystisk fibrose, hepatitt B eller C, og parasitter. Symptomer på skrumplever inkluderer oppblåsthet av magen, kvalme, hevelser i bena, vekttap, tap av matlyst, tretthet og blør lett. Det er ingen fast prognose av skrumplever. De med mild skrumplever kan leve i flere tiår, mens sent stadium skrumplever er dødelig. Å leve med skrumplever krever en endring i kosthold og livsstil. Disse endringene vil tillate deg å best takle tilstanden ved å minimere symptomer og maksimere forventet levealder.

Hvordan leve med cirrhose

Hvordan leve med cirrhose

•  Kast ut all alkohol i hjemmet ditt, og unngå alkohol helt i sosiale settinger. Å drikke alkohol, om ikke din skrumplever er et resultat av alkoholisme, vil ytterligere skade leveren.

Juster kostholdet ditt ved å begrense protein og natrium i maten. Overflødig salt og protein må behandles av leveren, og dermed sette enda mer stress på denne vitale organ.

Spis rikelig med plantebaserte matvarer, som frukt og grønnsaker. Underernæring følger ofte skrumplever, så sørg for at du spiser næringsrik mat.

Unngå rå sjømat, slik som sushi og sashimi.

Unngå over-the-counter medisiner som vil ytterligere skade leveren, for eksempel Tylenol og andre lignende paracetamol medisiner. Ibuprofen og aspirin bør også unngås, da de kan forårsake blødninger i fordøyelseskanalen.

6. Slutte å røyke. Røyking reduserer din generelle helse og velvære, og du ønsker å være så sunn som mulig hvis du venter på en levertransplantasjon.

Vaksiner å beskytte deg mot influensa, pneumokokker og hepatitt. Uten vaksiner, er du høyere risiko for infeksjoner som kan være dødelig for noen med skrumplever.

Avgjør om du vil, eller bør, gjøre end-of-life avgjørelser. Avhengig av prognose av skrumplever, kan det være lurt å utarbeide en vilje eller tildele fullmakt til en klarert kjære hvis du mister evnen til å lage dine egne helsevesenet beslutninger.

Bli positive. Gjør ting som gjør at du føler deg glad og oppfylt, og ikke gi opp kampen for livet ditt.

Hint

  • Alltid konsultere en medisinsk faglig hvis du mistenker at du lider av skrumplever.