Digidexo.com

Sykdommer i tynntarmen

Den tynntarmen er røret som forbinder magen til tykktarmen. Den tynntarmen er mye lengre enn den tykktarmen, og er ansvarlig for å absorbere det meste av næringsstoffer fra maten når den passerer gjennom. Flere sykdommer angriper tynntarmen. Andre sykdommer som kan angripe forskjellige deler av kroppen kan også manifestere seg selv i den lille tarm.

Cøliaki

Cøliaki sykdom er et immunsystem lidelse forårsaket av en reaksjon på gluten. Gluten er et protein som finnes i mange matvarer, særlig hvete og korn. Cøliaki sykdom forårsaker redusert absorpsjon og fordøyelse av næringsstoffer i tynntarmen. It symptomer er vekttap og diaré. Behandles vanligvis ved å unngå gluten i kosten, gjenstridige tilfeller av cøliaki krever behandling med medisiner.

Crohns sykdom

Crohns sykdom er en betennelsessykdom i tarmene. Denne sykdommen påvirker slimhinnen i både små og store tarmen. Dens symptomer inkluderer sterke magesmerter, diaré og selv underernæring. Crohns sykdom sprer seg ofte dypt inn i fordøyelses vev og kan forårsake en livstruende situasjon hvis sår trenge helt gjennom tarmvevet. Det finnes ingen kur for Crohns sykdom, men det finnes behandlinger tilgjengelig for å minske symptomene.

Sklerodermi

Sklerodermi er en kronisk autoimmun revmatisk sykdom som kan påvirke den lille tarmen. Det fører til atrofi av muskel lag av tarmvevet og erstatter den med bindevev. Det er forbundet med Malabsorpsjon av næringsstoffer og fører til underernæring hvis venstre ubehandlet. Det finnes ingen kur, men behandlinger sikte på å holde symptomene under kontroll.

Whipple sykdom

Whipples sykdom er en sjelden infeksjonssykdom forårsaket av bakterien Tropheryma wippleii. Det påvirker flere områder av kroppen, men tynntarmen er den mest vanlige organ påvirkes. Tidlige symptomer er smerter i ledd og feber. Senere symptomer kan ikke vises før flere år senere, og kan inkludere magesmerter, diaré, intestinal blødning, foul smelling fet avføring, hovne lymfeknuter og tretthet. Aggressiv antibiotikabehandling og væske erstatning er nødvendig.

Kreft

Kreft i tynntarmen er ekstremt sjeldent. Disse kreft inkluderer intestinal lymfom, leiomyosarkom og adenokarsinom. De fleste kreft i tynntarmen er et resultat av metastase av kreft fra et annet område. Behandling består av kirurgisk fjerning av tumoren, kjemoterapi og stråling for å ødelegge resterende kreftceller. Prognose for de fleste små tarm kreft er ikke bra, da kreft er vanligvis i senere stadier før deteksjon oppstår.