Digidexo.com

Psoriasis leddgikt og behandling

Psoriasis artritt er en form for leddgikt som rammer personer med hudens tilstand psoriasis. Vanligvis vil folk utvikle psoriasis først, og det vil utvikle seg til leddgikt. Alvorlighetsgraden av psoriatisk artritt varierer fra person til person og kan påvirke en hvilken som helst del av kroppen. Vanligvis presenterer psoriasisartritt seg i fakkel-ups, hvor personen kan føle seg relativt normalt i mellom. Det finnes ingen kur for tilstanden, som kan være ødeleggende, men ulike behandlingstilbud kan heve livskvaliteten for mennesker med sykdommen.

Symptomer

Symptomene på psoriatisk artritt, som inkluderer leddsmerter i varme og svellede ledd, har en tendens til å forverres i løpet av sykdommen. Symptomer tendens til å følge en av fem mønstre: smerte på bare den ene side av legemet, smerter i begge sider av kroppen, smerter i fingrene bare, smerter i ryggraden eller destruktiv artritt hvor ødeleggelsen av små knokler i hendene fører til skjemmende og uførhet. I alle mønstre leddene blir rød, hoven og varm å ta på. Uavhengig av mønsteret er det viktig å se en lege, fordi noen av de fem kan skade kroppen din.

Behandling

De fleste mennesker med psoriasisartritt vil bli gitt medisiner. Ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler som ibuprofen er gitt for å kontrollere betennelse. Men å ta disse stoffene over lang tid kan være skadelig for helsen din. Kortikosteroider kan gis for å kontrollere milde fakkel-ups. Igjen, du ønsker å begrense bruken av kortikosteroider fordi de også kan skade kroppen din. Sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler er ofte foreskrevet for å begrense leddskader. Dette er saktevirkende og kan skade leveren og lungene imidlertid. Immunsuppressive medisiner og TNF-alfa-hemmere, som blokkerer proteiner som forårsaker betennelse, brukes i alvorlige tilfeller. Igjen, begge disse stoffene har alvorlige bivirkninger. Kirurgi er sjelden utført på mennesker med psoriasis artritt.

Home Care

Måten du tar vare på deg selv er en av de viktigste faktorene i battling psoriasisartritt. Regulering din vekt og lett trening er nøkkelen, fordi de bidra til å ta avlaster leddene. Cold numbs smerte og varme kan slapper musklene. Det viktigste er å tempoet selv. Kombinasjonen av leddgikt og medisiner kan la trett. Kjenn dine begrensninger og sørg for at du ikke overanstrenger seg, eller du kan forverre tilstanden din.