Digidexo.com

Hvordan minimalisere bivirkningene av antibiotika

Hvordan minimalisere bivirkningene av antibiotika


Antibiotika er en av de viktigste verktøyene i moderne medisin, lett stoppe i deres spor mange bakterielle infeksjoner som i århundrer tidligere kan ha vært dødelig. Leger foreskrive antibiotika for bekreftede infeksjoner, men også til enkeltpersoner som antas å ha økt risiko for alvorlige infeksjoner, for eksempel de med immun mangler. Mulige bivirkninger av antibiotika omfatter allergiske reaksjoner, så vel som et utvalg av gastrointestinale problemer, slik som kvalme og diaré. Noen ganger er disse bivirkningene er uunngåelig, men du kan ta noen tiltak for å minimere risikoen.

Hvordan minimalisere bivirkningene av antibiotika

•  Fortell legen din om noen tidligere historie du har angående reaksjoner på antibiotika. Spesielt trenger legen din å vite om du noen gang har hatt en allergisk reaksjon på et antibiotikum. Med denne informasjonen, kan legen unngå forskrivning antibiotika som sannsynligvis vil føre til problemer.

Informer legen din om eventuelle andre medisiner eller urte kosttilskudd som du er i dag. Noen ganger antibiotika kan samhandle med andre medisiner, forverring bivirkninger av antibiotika (eller andre medisiner).

Spør på apoteket om riktig timing for når du skal ta antibiotika som legen har forskrevet. Noen antibiotika er ment å tas sammen med mat, mens andre bør tas på tom mage. Ved hjelp av antibiotika som instruert vil redusere risikoen for uønskede bivirkninger, og vil øke sjansene for at antibiotika vil fungere som angitt.

Legg til frisk yoghurt til kosthold eller ta en probiotiske supplement. Noen alternative helseeksperter mener at å øke inntaket av sunne bakterier under og etter antibiotikabehandling vil hindre de sunne bakterier i tarmen fra å bli oppbrukt. Noen vitenskapelige bevis antyder også at bruken av probiotika reduserer risikoen for diaré på grunn av antibiotikabehandling, og kan forebygge infeksjon med et farlig bakterie kjent som C. difficile.

Fortell legen din om eventuelle bivirkninger du opplever under antibiotikabehandling. Ring legen din med en gang hvis du får utslett eller erfaring problemer med å puste mens du bruker et antibiotikum, da disse symptomene kan bety at du har en allergi mot at antibiotika.

Hint

  • Hvis du er interessert i å bruke probiotiske kosttilskudd, pass på å fjerne saken med legen din, da disse kan være kontraindisert hos personer med visse helsemessige forhold. Yoghurt er nesten alltid trygg med mindre du har et meieri allergi.