Digidexo.com

Hva slags vitaminer bør du ta?

Den beste måten å konsumere vitaminer og mineraler er gjennom et sunt, balansert kosthold, men det er ikke alltid lett å spise matvarer som inneholder alle de næringsstoffene du trenger. I visse situasjoner kan du og legen din bestemmer seg for å legge vitamintilskudd til erstatning for ernæring kosthold kan ikke gi. Hvis du er gravid eller ammende, eller har noen helsemessige tilstand som påvirker organer eller immunsystemet, er det spesielt viktig å konsultere legen din før du legger noen tilskudd til din daglige rutine.

Typer

Det er mange kosttilskudd på markedet, som hevder å gjøre alt fra å fremme vekttap til å forebygge kreft. Mens kosttilskudd markedsføres for å overbevise deg om at de er trygge og nødvendig, starter en vitamin diett er noe du bør alltid diskutere med legen din og er ikke tilrådelig for alle.

Hvis du har kosttilskudd restriksjoner, som å være vegetarianer, eller du rett og slett ikke spise en balansert kosthold, kan legen anbefale vitamintilskudd. Multivitaminer er ofte anbefalt for alle som ikke spiser en godt avrundet kosthold, og legene kan anbefale en jern supplement for en vegetarianer som ikke forbruker jern fra rødt kjøtt. Kvinner som er gravide er vanligvis foreskrevet prenatal vitaminer og kan også bli oppfordret til å ta vitaminer mens sykepleie. Spør legen din om hun anbefaler at du tar vitamintilskudd, og i så fall hvilken type.

Historie

Visse matvarer har blitt æret for deres ernæringsmessige verdi i århundrer, men det er bare i løpet av de siste 100 årene at spesifikke vitamin molekyler har blitt isolert og navngitt. I prosessen med å undersøke effekten av vitaminer, forskere isolere næringsstoffer fra matvarer som vi vet fremmer god helse, som ferske grønnsaker, i et forsøk på å oppdage den eksakte grunnen til at grønnsaker er bra for kroppen. Forskere håpet at fjerning av enkelte næringsstoffer, som vitamin C fra tomater, ville gjøre det mulig å få de helsemessige fordelene ved å spise sunn mat som grønnsaker selv om du ikke egentlig spise dem.

Problemet er, med så kort historie av ernæringsmessig kunnskap, er det fortsatt uklart om vitaminer er gunstig når de er fjernet fra maten der de naturlig forekommer. Dette gjelder spesielt for forbindelser som omega-3 fettsyrer, som bare har blitt studert siden 1980-tallet, fordi vitenskapelig kunnskap er rett og slett ufullstendig på dette punktet.

Fordeler

Enkelte vitaminer kan være svært gunstig hvis de blir tatt når det er et reelt behov. Tenåringer er rutinemessig bedt om å ta en multivitamin, fordi deres dietter mangler ofte viktige næringsstoffer og deres voksende organer trenger riktig ernæring. Tilsvarende er unge kvinner ofte oppfordret til å ta et kalsiumtilskudd hvis de ikke får nok kalsium. The Mayo Clinic anser kalsium og vitamin D-tilskudd et godt alternativ hvis inntaket via kosten alene er ikke nok, fordi lavt kalsiuminntak kan dramatisk øke sjansene for å utvikle osteoporose. I disse tilfellene, vitaminer redusere dagens risiko for alvorlig ernæringsmessige mangel og er derfor verdt inkludert.

Expert Insight

The Special Report on Vitaminer og mineraler, utgitt av Mayo Clinic i juli 2009, diskuterer fordelene med vitamintilskudd, men minner også forbrukerne at vitenskapelig kunnskap er ikke perfekt. Vitamin E, for eksempel, er en antioksidant som forskere mener kan bidra til å redusere risikoen for kreft og hjertesykdom, og mange mennesker ta vitamin E tilskudd basert på denne troen. Men rapporten drøfter nyere studier som tyder på at vitamin E tilskudd ikke gir de samme fordelene som vitamin E forbrukes gjennom mat. Faktisk studier tyder på at høye doser vitamin E tilskudd kan faktisk øke risikoen for helseproblemer eller død, heller enn å redusere risikoen for sykdom. Rapporten fungerer som en påminnelse om å holde vitamin diett enkelt, og bare ta kosttilskudd som legen din anser nødvendig.

Advarsel

For mye av en god ting kan skade deg, og i dette tilfellet er det visse vitaminer ikke ønsker å ta i høye doser. Overdosering av vitamin D, for eksempel, kan føre til en unormal opphoping av kalsium i blodet, som fører til nyrestein, kvalme og forvirring. Ifølge leger ved Mayo Clinic, er denne tilstanden sjelden og bør ikke utvikle seg dersom du tar vitaminer som anvist, men du må være forsiktig. Hvis du velger å ta kosttilskudd, sørg for at du ikke doble doseringen på noen næringsstoffer. For eksempel, hvis din multivitamin inkluderer daglig inntak av vitamin D, ikke ta et kalsiumtilskudd som også gir ditt daglige vitamin D kravet. Legen din eller en farmasøyt kan bidra verifisere deg at dine vitaminer inneholder trygge mengder av hvert næringsstoff; hvis du tar mer enn ett supplement bør du ha en profesjonell godkjenne kombinasjonen.