Digidexo.com

Hvordan å lage mat for en gikt lidende

Hvordan å lage mat for en gikt lidende


Når antatt å være forårsaket av fråtseri i mat og alkohol, gikt er en type leddgikt som rammer hovedsakelig menn. Urinsyregikt kalles også hyperurikemi fordi smerte og hevelse i leddene er forårsaket av en opphoping av krystallisert urinsyre. I dag er det kjent at gikt ikke er forårsaket av fråtseri, men at det er relatert til genetisk predisposisjon, fedme, høyt blodtrykk, og medisiner som aspirin og diuretika. Kosthold spiller også en rolle i gikt fakkel-ups. Gikt lider trenger å både kontrollere sin vekt og begrense mat med høyt purin.

Hvordan å lage mat for en gikt lidende

Limit mat som er høy i purine når mat for en gikt lidende. Purine er et protein som blir urinsyre og er normalt sendes ut av kroppen i urinen. Hos personer med gikt, bygger urinsyre opp i kroppen og akkumuleres i joints.When du først se på en liste over purine inneholder matvarer, kan du tenke en gikt lidende kan ikke spise noe siden de fleste matvarer inneholder noen mengde purine. Målet er å begrense purine i kosten, ikke fjerne den helt.

Hold en liste over høy-purine matvarer på kjøkkenet for å minne deg på når du planlegger måltider, og unngå mat med disse matvarene. Foods svært høy i purine inkluderer fisk som makrell, sild og bevarte ansjos og sardiner. Innmat som nyrer og lever bør unngås, samt spill fjærfe som gås og and. Saus, buljong, og consommé har også høye konsentrasjoner av purin.

Tilbered måltider med middels purine matvarer i moderate mengder. Kjøtt, fjærkre og fisk alle inneholder middels konsentrasjoner. Belgfrukter som bønner, erter og linser kan heve purine nivåer, samt grønnsaker som asparges, spinat og blomkål. Gikt lider bør også spise havre, kli og hele korn i moderasjon.

Cook med lav-purine mat så mye som mulig. Egg er høy i protein, men relativt lav i purine. Frukt og grønnsaker, andre enn de som er nevnt i trinn 4 er fine, så vel som brød og pasta laget med hvetemel eller raffinert korn. Meieriprodukter som melk, ost og pudding ikke betydelig øke urinsyre i blodet, og kremet supper som ikke er laget med animalsk buljong er et trygt alternativ til buljong-baserte supper.

Husk at overvektige mennesker er mer sannsynlig at lider av gikt, og at gikt forårsaker en økt risiko for hjertesykdom. Selv om sukker og oljer ikke vil påvirke gikt på egen hånd, bør de være begrenset for mennesker som prøver å gå ned i vekt. Lav-fett og fettfri ost er bedre alternativer. Nøtter og peanøttsmør er lav i purine og mye protein, men de bør spises i begrensede mengder på grunn av deres høye fettinnholdet.

Kontroller at gikt lidende har rikelig med vann og frukt juice til å drikke. Personer med gikt bør drikke august 10 til 12 oz. kopper væske per dag for å hjelpe kroppen passere urinsyre. Melk kan også bidra til å oppfylle denne væsken kravet, men skummet melk er et bedre valg for noen slanking, og det bør begrenses til 24 oz. en dag. Unngå øl fordi purine innhold er ganske høy, og overdrevent forbruk av andre alkoholholdige drikkevarer kan føre til en gikt angrep.