Digidexo.com

Høydose progesteron behandlinger for kreft

Høydose progesteron behandlinger for kreft


Progesteron er et hormon som produseres naturlig skilles ut av eggstokkene i løpet av en normal menstruasjonssyklus. En mangel av progesteron til å motsette seg virkningene av østrogen på livmoren kan føre til en unormal vekst av celler (en forstadier tilstand kjent som endometrial hyperplasi). Dette kan resultere i endometrial kreft eller kreft i livmoren hvis den forblir ubehandlet. Høydose progesteron kan gis til kvinner for å forhindre denne overvekst fra utviklingsland til kreft, eller i de tidlige stadier av kreft hvis kirurgi for å fjerne livmoren er ikke et alternativ.

Livmorkreft

Endometriekarsinom forekommer oftest etter overgangsalderen, men det er økende utbredelsen i pre-menopausale kvinner på grunn av risikofaktorer som fedme, diabetes og høyt blodtrykk. Rundt 30 prosent av tilfellene av endometriehyperplasi fremgang til endometriekarsinom, så behandling av valget er vanligvis fullstendig hysterektomi og fjerning av eggstokkene.

Hvis du er pre-menopausal eller ikke kan opereres av andre grunner, kan det ikke være akseptabelt for deg, så høydose progesteron kan brukes til å utsette behovet for kirurgi.

Symptomer på livmorkreft

Det vanligste symptomet på livmorkreft er blødning etter overgangsalderen. Andre symptomer er uvanlig vaginal blødning, bekkensmerter, smerter under samleie, smertefull eller vanskelig vannlating og blødninger etter samleie. Hvis dette skjer er det viktig å se din gynekolog.

Effekter

Det er viktig å få behandling så tidlig som mulig, så høydose progesteron behandling av endometriehyperplasi har den beste responsrate, med en høy andel av regresjon til normale celler, etterfulgt av tidlig behandling av livmorkreft og reoccurrences.

Kliniske studier har vist at bevis for sin effektivitet i tilbakevendende livmorkreft er ikke bra. På det stadiet de fleste pasienter har gjennomgått kirurgi og kjemoterapi. Høydose progesteron kan brukes som palliativ behandling i gjentakende livmorkreft, men det gjør ikke kurere det. Uansett stadium sykdommen er i, er det viktig å holde seg til eventuelle oppfølgingssydd for deg.

Andre bruksområder

Progesteron brukes i p-piller ved lavere doser, og i hormonbehandling, der dens tilstedeværelse kan bidra til å beskytte deg mot livmorkreft etter overgangsalderen.

Bivirkninger

Bivirkninger kan være ømme bryster, bryst lekkasje, hårvekst, håravfall, vektøkning, vekttap, gjennombruddsblødninger, kvalme, søvnløshet, gulsott og vaginal spotting. Hvis du tar høydose progesteron og er bekymret for bivirkninger, bør du diskutere dem med legen din.

Alvorlige bivirkninger

Sporadiske alvorlige bivirkninger inkluderer blodpropp. Risikoen for å utvikle for blodpropp er mye høyere hvis du røyker, så hvis du røyker, er trolig det sterkeste oppfordre deg til å slutte med legen din.

Det er en økt risiko for brystkreft, hjerneslag, hjerteinfarkt og blodpropp i lungene hos postmenopausale kvinner i alderen 50-79, og økt risiko for demens hos kvinner eldre enn 65 når de brukes i kombinasjon med østrogen i fem år. Hvis du er menopausen, bør du diskutere dette med legen din, som kan diskutere andre alternativer som for eksempel kirurgi.

Hvis du er diabetiker, kan du oppleve problemer med å kontrollere blodsukkeret ditt. Nøye overvåking av medisinering er nødvendig, og det kan ha å bli anmeldt.

Betraktninger

Det er progesteron reseptorer i brystkreft, så din lege vil vanligvis unngå progesteron hvis du har hatt brystkreft i det siste.

Progesteron skal ikke benyttes til å forebygge hjertesykdom eller demens.