Digidexo.com

Hva er Eksogene depresjon?

Hva er Eksogene depresjon?


Eksogene depresjon (også kalt reaktiv eller situasjonsbestemt depresjon) oppstår fra en ekstern traumer eller stressende hendelse, for eksempel en jobb tap eller død av en kjær. Det er i motsetning til endogen depresjon som oppstår uten ekstern identifiserbar årsak, og kan tilskrives en kjemisk ubalanse.

Varighet

Eksogent depresjon er en kortvarig sykdom, i motsetning til endogen depresjon, som er en kronisk eller livslang tilstand.

Symptomer

Både eksogene og endogene depresjon er preget av noen eller alle av følgende symptomer: vedvarende tristhet, apati, følelse av håpløshet, irritabilitet, rastløshet, tretthet, søvnløshet eller overdreven sove, uforklarlige smerter og smerter eller problemer med fordøyelsen, eller selvmordstanker.

Betraktninger

Et individ kan oppleve både endogene og eksogene depresjon samtidig. Faktisk kan det være vanskelig å skille mellom endogen og eksogen depresjon fordi mange mennesker som lider av depresjon har vært gjenstand for de siste stressende hendelser, om ikke de også har en kjemisk ubalanse. Ifølge John McManamy av depresjon og bipolar Web, leger behandler depresjon er mer sannsynlig å se på det som en "samspill mellom gener, miljø, tidligere erfaringer, og biologi," muligens utløses av stressende hendelser.

Behandling

Leger behandler eksogene og endogene depresjon på samme måte. Behandling avhenger av den enkelte, og vanligvis innebærer en kombinasjon av medisiner (som antidepressiva) og psykoterapi (eller "snakke" terapi). I mer alvorlige eller resistent depresjon, kan elektrokonvulsiv terapi benyttes.

Advarsel

Depresjon er en alvorlig medisinsk tilstand. Hvis du eller noen du kjenner lider av symptomer på depresjon, bør du oppsøke lege.