Digidexo.com

Hva er sammenhengen mellom østrogen og vekttap?

Hva er sammenhengen mellom østrogen og vekttap?


Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, tilstede hos kvinner og i mindre grad hos menn, er koblet til vekttap. Gjennom handlinger på cellenivå, kan østrogen påvirke stoffskiftet og appetitt i tillegg til å fremme lagring av fett.

Definisjon

Østrogen påvirker vekst og rytmer av kroppen. Hos kvinner, eggstokkene primært skiller ut østrogen; hos menn, er det til stede i små mengder i hele kroppen, inkludert testiklene og hjernen.

Primær Handling

Østrogen regulerer kroppsfett spesielt for å bidra til å sikre fruktbarhet. Høye nivåer av østrogen i blodet ditt signal kroppen å holde på fett under huden rundt brystene, hofter og lår.

Sekundær Handling

Østrogen påvirker også appetitten og stoffskiftet. Høye nivåer som sirkulerer i blodet redusere appetitten og øke forbrenningen, mens lavere nivåer gjør det motsatte.

Betraktninger

Et komplekst samspill mellom mange forskjellige typer kjemiske budbringere i kroppen kan kaste av de vanlige mønstre av østrogen effekter på regulering av kroppsvekt. Kroppsfett også påvirker østrogen effekter.

Fett og Østrogen

Fat utskiller leptin, en kjemisk budbringer som er en nær slektning av østrogen og sterkt påvirker appetitten. For mye fett sender kroppen inn i en tilstand der signalene ikke kan komme selv, og til slutt mer hormoner pumpes ut med mindre effekt. Dette kan føre til vektøkning.

Vekttap

Å miste kroppsfett gjennom kosthold og mosjon kan bringe hormonene tilbake i balanse. Ettersom vekten begynner å falle av, blir kroppen mer følsom for noen hormonell signaler, og hvis sirkulerende nivåer av østrogen er høy nok, kan sult avta og metabolisme kan øke.