Digidexo.com

Gjør det vondt når en nyre stein Passes?

Det er ingen vei rundt det: ja, vanligvis gjør det vondt når en nyre stein passerer. For å minimere smerte og hindre fremtidige steiner fra forming, er det nyttig å forstå hva en nyrestein er og hvordan den kan behandles.

Hva er en nyre stein?

En nyrestein er en solid samling av krystaller som kommer fra oppløste mineraler i urinen. Vanligvis er disse krystallene ikke form, fordi kjemikalier i urinen holde dem i flytende tilstand, men for en rekke årsaker, noen ganger disse kjemikaliene ikke fungere riktig.

Hvorfor gjør det vondt?

Nyrestein kan være forsvinnende liten, og da kan de beveger seg gjennom nyrene, ureter, blære og urinrøret uten å forårsake noen smerter. På den andre enden av skalaen, kan nyrestein når størrelsen av en golfball.

Når de er i størrelsesorden 2-3 mm i diameter, eller større, strekker de veggene av ureter og nyrebekken (åpningen fra nyren til ureter). Disse musklene svarer ved spasming i et forsøk på å presse nyrestein ut. Dette strekker og spasming er hva som forårsaker noen ganger uutholdelig smerte forbundet med en nyrestein. Når steinen er gjennom ureter, opphører smertene vanligvis, og kort tid etterpå, vil nyrestein være bestått, sannsynligvis ved vannlating. Dersom stenen er større enn omtrent 6 mm, kan det imidlertid behov for medisinsk intervensjon for å passere. Om én av ti nyrestein trenger en lege hjelp til å passere.

Typer

Det finnes flere forskjellige typer av nyrestein. Det mest vanlige er dannet fra kalsiumoksalat. Kalsium fosfat steiner også skje ganske ofte. Disse steinene kommer fra hverdagens næringsstoffene vi tar inn. Personer med urinveisinfeksjoner kan få struvitt, eller infeksjon, steiner, som følge av handlingen av bakterier i urinen. Personer med metabolske forstyrrelser kan også få nyrestein, som kan barn på en spesiell høy-fett diett for å hindre epileptiske anfall. Avhengig av deres makeup, nyrestein ser veldig forskjellige fra hverandre, noe som kan hjelpe lekmann å finne ut hva hans nyrestein er laget av.

Behandling

Hvis du mistenker at du har en nyre stein, bør du oppsøke lege så snart du kan. Hvis du er i en mye smerte, besøk Urgent Care eller legevakt. Når du gjør det, vil du sannsynligvis motta en CAT scan eller en ultralyd for å finne ut om du faktisk har nyrestein, og hva deres anslått størrelse er. Legen vil vanligvis ta blod-og urinprøver, for å måle nyrefunksjonen din. Du kan også få IV eller muntlig smertestillende medikamenter.

Med mindre en nyre stein er spesielt stor (vanligvis mer enn ca 6mm), leger vanligvis anbefaler at du lar det passere på egen hånd - med andre ord, la det komme ut med din flyten av urin. Hvis det er for store til å passere denne måten, er det flere alternativer for å fjerne den. Den vanligste måten er ved hjelp av sjokkbølger til å dele det opp i mindre biter, som deretter kommer ut i urinen. En lege kan også fjerne steinen kirurgisk, enten ved kirurgi eller nøkkelhull konvensjonelle midler. Det avhenger av hvor steinen er: hvis det er i nyrene, kan et snitt må gjøres i din side for å fjerne den. En stent kan også settes inn i urinleder, som vil holde den åpen, slik at steiner kan passere gjennom uten det spasming eller strekke.

Hvis legen din har anbefalt deg la steinen passere på egen hånd, kan du ta ibuprofen å hjelpe med smerte. (Spør legen din hvor mye du skal ta og hvor ofte du skal ta det.) Varme bad kan lindre smerte også, som kan varmeputer. Pass på at du også drikke mye vann. Legen din kan be deg om å urinere inn i en liten sil for å fange nyrestein når den passerer. Han vil samle stein og analysere det: avhengig av type, kan han deretter foreslå endringer i kostholdet eller annen behandling.

Time Frame

Hvis en stein er liten nok til å gå over av seg selv, leger vanligvis gi det rundt fire uker å gå før de griper inn. Hvis en stein ser ikke ut som det vil passere av seg selv, vil legene utføre handlinger for å fjerne den så snart som mulig.

Forebygging / løsning

For å minimalisere risikoen for å danne nyrestein, leger anbefaler drikking minst tre liter vann daglig. Avhengig av hvilken type nyrestein du har, vil behandlingen være annerledes. Du kan være foreskrevet en spesiell vanndrivende, noe som vil bidra til å forhindre fremtidige steiner fra forming. Det kan også være plassert på en lav-protein, lav natriumdiett eller beskjed om å spise begrensede mengder av næringsmidler inneholdende oksalsyre, slik som søte poteter.