Digidexo.com

Hvor er de Nyrene ligger i kroppen?

Ifølge National Nyre og Urologiske Diseases Information Clearinghouse, nyrene prosess ca 200 liter blod hver dag og siler ut omtrent to liter avfallsprodukter og ekstra vann. Med viktige arbeidet de utfører, er det viktig å ha en fullstendig forståelse av deres plassering, funksjon, og de mulige tegn på sykdom.

Beliggenhet

Nyrene er to bønneformede organer (faktisk likner nyrebønner) som er plassert i midten av ryggen, med en på hver side av ryggraden. Envision to knyttneve-sized organer som ligger rett under brystkassen, men mot baksiden, med andre organer som magesekk, lever og tykktarm foran dem.

Urin system

Nyrene er en del av urinveiene, som er ansvarlig for å produsere, samle og eliminere urin. Nyrene har jobben med å fjerne avfall og ekstra væske fra blodet og gjøre dem til urin. Rør kalt urinlederne bære urin fra nyrene ned til urinblæren, som lagrer urinen til det er fjernet fra kroppen.

Funksjon

Inne i hver nyre er det rundt en million strukturer kalt nephrons. Hver nevronet inneholder et system av små blodkar som virker som en sil for filtrering av blod, holde viktige celler, proteiner og mineraler i blodet samtidig som avfallsprodukter til å gå inn i urinen. Nyrene også frigi kjemikalier som stimulerer produksjonen av røde blodceller og regulerer blodtrykket.

Sykdom

Kronisk nyresykdom foreligger når skade på nyrene skjer over en tidsperiode. Venstre ubehandlet, kronisk nyresykdom forårsaker progressiv skade på nyrene. Denne skaden oppstår først og fremst i nephrons og kan ikke repareres. Som flere av nyrene blir skadet, kan det ikke utføre jobben sin, og det endelige resultatet er permanent nyre failure.The de vanligste årsakene til kronisk nyresykdom er høyt blodtrykk og diabetes. Ifølge American Diabetes Association, om lag 43 prosent av nye pasienter som trenger dialyse for nyresvikt er diabetiker.

Akutt nyresykdom er resultatet av plutselig skade forårsaket av traume, hjerteinfarkt eller plutselig tap av store mengder blod. Selv om dette kan fort bli permanent feil, er det en bedre sjanse til å reversere skaden gjort av akutt nyresykdom enn kronisk.

Symptomer

Kronisk nyresykdom kan lett resultere i permanent nyresvikt fordi det ikke finnes noen tidlige varseltegn. Den eneste måten å detektere kronisk nyresykdom i sin tidlige stadium er ved testing av urin for et protein som kalles albumin. Etter hvert kan du begynne å oppleve høyt blodtrykk, muskelkramper, økt behov for å urinere om natten og hevelse i hender og føtter. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, svakhet og tretthet, kvalme og oppkast, kløe, mørkere hud og konsentrasjonsvansker oppstår. Folk som er diabetiker kan også merke en redusert behov for medisinering.

Forebygging

Livsstilsendringer er viktig for å håndtere ethvert stadium av nyresykdom, men hvis implementert i de tidlige stadier, kan de bremse ned hastigheten som nyrene er skadet. De to viktigste faktorene er å opprettholde et normalt blodtrykk og, hvis du er diabetiker, administrerende blodsukkeret. Begrense protein, natrium og kalium i kosten vil bidra til å redusere mengden av arbeid nyrene trenger å gjøre. Røyking kan påvirke blodårene i nyrene, så pass på å eliminere en vane hvis du har nyresykdom.