Digidexo.com

Kilder til Preformed Vitamin A

Kilder til Preformed Vitamin A


Det finnes to kilder til vitamin A som forekommer i naturen: prefabrikkerte og provitamin (også kjent som karoten). Prefabrikkerte vitamin A er avledet fra animalske kilder, og svært lett for at kroppen skal absorbere. Det er fettoppløselige, noe som betyr at lipider eller fett, er nødvendig for dens absorpsjon. Som sådan, er det mulig å overdose på dette vitaminet. Karoten finnes i planter, spesielt mørk-farget frukt og grønnsaker. Denne typen vitamin er vannløselig, så det er liten sjanse for overdose, men det er også mindre lett absorberes av kroppen.

Liver

Biff og kylling leveren er rike, naturlige kilder til preformed vitamin A. I tre gram biff lever, det er 30 000 IE (Internasjonal Enhet) av vitamin, mens det er 13 000 IE i samme mengde kylling leveren.

Dairy

Preformed vitamin A er utbredt i meieriprodukter som melk, smør og ost. Helmelk har rundt 300 IE i hver kopp. Butter har ca 450 IE per spiseskje, og osten har ca 250 IE per unse. Lav-fett og skummet meieriprodukter er ofte beriket med vitamin A for å gjøre opp for tapet ved stripping av matvarer av fett.

Egg

Sammen med vitaminene D og E, egg er en rik naturlig kilde til preformed vitamin A. Men, alle vitaminer ligger i eggeplommen; de hvite gir protein, men betydelig mindre næringsinnhold.

Fish Oil

Den største konsentrert kilde til vitamin A tilgjengelig er fiskeolje, som er avledet fra fisk lever. Fisken seg selv er ikke så høy i prefabrikkerte vitamin A, men leveren deres plukke den opp (sammen med omega-3 fettsyrer) når fisken spiser eksterne kilder til vitamin, for eksempel alger.

Anbefalt dose

For en voksen mann (14 år eller eldre), den anbefalte daglige mengden av vitamin A er 3000 IE. Dosen er lavere for kvinner 14 og opp: 2310 IE. Vær forsiktig så du ikke overstiger den daglige dosen, fordi forbruker for mye vitamin A (hypervitaminose A) kan føre til oppkast, tåkesyn, håravfall, fødselsskader, beinskjørhet og leverproblemer.

Fordeler

En passende mengde av vitamin A er avgjørende for synet, reproduksjon, ben og cellevekst, og immunsystemet. Vitamin A hjelper også hindre bakterier fra å komme inn i kroppen ved å skape sunne fôr for øynene, tarmene, urin og luftveier, samt støtte huden og slimhinnene.