Digidexo.com

Immunmediert trombocytopeni hos mennesker

Immunmediert trombocytopeni hos mennesker


Trombocytopeni er definert som en unormal reduksjon i blodplatetall fører til en økt tendens til blåmerker eller blø. Blodplater, også kjent som trombocytter, er de ørsmå celler i blodet som er ansvarlig for blodpropp. Immunmediert trombocytopeni er også kjent som idiopatisk trombocytopenisk purpura (ITP; purpura på grunn av de små sår i forbindelse med tilstanden). ITP oppstår når kroppens eget immunsystem ødelegger blodplatene. Hos barn ITP forekommer som en akutt selvbegrensende tilstand, og i voksne forekommer det som en kronisk tilstand.

Symptomer

Ifølge den Hjerte og Lungesyke institutt, lavt antall blodplater i seg selv ikke har noen symptomer; det er blødning forårsaket av den lave blodplatetallet som kan gi symptomer, som kan omfatte følgende:

Små røde flekker på overflaten av huden som ser ut som et utslett. Dette kalles petekkier og er et resultat av spontan blødning under huden.

Spontan uforklarlig lilla blåmerker på hud og slimhinner (som inne i munnen). Dette kalles purpura og er forårsaket av spontan blødning under huden.

Det kan være en hematom under huden. Dette føles som en myk klump og er et resultat av mer blødning under huden enn det som ville føre til et blåmerke. Det består av levret blod.

Dreven neseblod og blødninger i tannkjøttet. Kvinner kan oppleve overdreven blødning under menstruasjon; blødninger i hjernen er meget sjeldne.

Kortikosteroid Behandlinger

Voksne og barn som ikke har symptomer kan ikke trenger behandling. Medikamentbehandlinger, der anvendes, kan omfatte kortikosteroider, som virker ved å redusere effekten av immunsystemet, som fører til en økning i blodplatetall som færre blodplater blir ødelagt. Steroider har noen uønskede bivirkninger, imidlertid, og noen pasienter få mer syke etter at de har blitt stoppet.

Immunglobulin Treatment

Immunglobulin, en oppløsning i høy antistoffer ekstrahert fra donert blod, kan anvendes for å behandle alvorlig blødning ved hurtig og midlertidig å øke blodplatetallet. Det blir gitt intravenøst, noe som betyr av en nål inn i en blodåre.

Behandlinger med Thrombopoeitic Agents

Thrombopoeitic agenter er medikamenter som direkte stimulerer beinmargen til å produsere blodceller, inkludert blodplater. Disse kan gis til voksne. Disse stoffene brukes bare hvis alle andre tiltak ikke reduserer risikoen for blødning.

Kirurgisk behandling

Hvis du lider av immunmediert trombocytopeni Det kan være nødvendig for deg å ha din fjernet milten (splenektomi). Milten er et lite organ i øvre venstre side av magen som er ansvarlig for å hjelpe kroppen din til å bekjempe infeksjoner. I ITP milten er ansvarlig for ødeleggelsen av blodplater, så fjerner det kan øke blodplatetall. Ulempen med dette er at man vil være mer mottakelige for infeksjoner som følge. Legen din vil diskutere med deg hva du kan gjøre for å minimere sjansene for infeksjon hvis du har en splenektomi. Noen ITP pasienter vil trenge en blodplatetransfusjon før kirurgi for å minimere sjansene for blødning.

Risiko

Den mest alvorlige komplikasjon assosiert med denne tilstanden er hemorrhage (skytende blødning). Den farligste typen blødning er blødning i hjernen (intercranial hemmorhage), men dette er svært sjelden. Sjansen for å dø av blødning øker betraktelig hvis du er over 60. Tilstanden løser spontant seg i 80% av barndommen tilfeller, men dette sjelden skjer med voksne.