Digidexo.com

Soy allergener: Foods å unngå

Soya og soyarelaterte produkter, kommer fra soyabønner anlegget. Når antatt å være et mirakel mat, har forskere og forbrukere fant at soyaprodukter er ikke alle de var tenkt å være. Mange mennesker har blitt allergisk mot soya eller har en intoleranse overfor soyaprodukter; soya er nå oppført som en av de åtte matallergener. Dette er spesielt urovekkende fordi soya er i mange bearbeidet mat. Fra brød til precooked kjøtt, er soya inkludert i omtrent hvert eneste produkt. De med allergi mot soya trenger å lese etiketter og dissekere hver ingrediens for å komme gjennom soya produkt jungelen.

Historie

Soyabønner har blitt brukt i asiatiske kulturer i århundrer. Men mens asiatiske kulturer bruker soya i sine matvarer, gjør de det i begrensede mengder, og bare når soyabønner er gjæret (for eksempel soyasaus eller tofu), og dermed eliminere giftstoffer som soyabønner inneholder. Soyabønner ble også opprinnelig bare passer for husdyr, ikke til konsum.

Misforståelse

Soyabønner ble antatt å være et mirakel mat. Soya var lett dyrket i mange deler av verden. Det ble brukt som et protein, i skjønnhetsmidler og gjort til olje.

Men nyere forskning har vist at bruk av soyaprodukter har negative effekter på skjoldbruskkjertelen, forårsaker gastrointestinale problemer og øker kreftrisiko.

Soya er faktisk en phytoestrogen, som er en form av det kvinnelige hormonet østrogen. Bruken av soyaprodukter har vært knyttet til for tidlig seksuell utvikling, og til og med sterilitet.

Natural State

Den naturlige tilstanden i soya kalles edamame. Edamame eller babyen soyabønner er liten, rund og grønn.

Oljer og margarin

Oljen fra soyabønner anlegget er mye brukt i mange forskjellige bearbeidet mat. Soyaolje er billig og derfor tillater produsentene å holde kostnadene ved å behandle matvarer ned. Soyaolje, men ikke er oppført som sådan. Vanligvis er det oppført på mat etiketter som vegetabilsk olje.

Soyaolje eller vegetabilsk olje brukes i potetgull, brød, frosne middager, bakverk og frokostblandinger. Margarin er også soya-basert, fordi margarin er primært soyaolje.

Mel og Lecitin

Soyamel er også innarbeidet i mange bakt produkter. Mange kommersielt bakt brød inneholder soyamel.

Lecitin er et produkt av soya anlegget. Nesten alle brød og bakervarer, inkludert kaker og bakverk, bruker lecithin.

Lecitin er også brukt i mange skjønnhetsprodukter. Shampoo, hånd kremer, mascara, eyeliner og øyenskygge inneholder lecitin, eller soya.

Saus, suppe og saus

Mange kommersielt forberedt sauser inneholder soya. Annet enn det åpenbare, soyasaus, andre sauser inkluderer Worcestershire, teriyaki saus, tamari og nesten hver salat dressing. Mange brunfarget sauser inneholder soyasaus, så vær sikker på å sjekke etiketten nøye.

Supper og aksjer også inneholder soya. Soyaolje (eller vegetabilsk olje), eller soyaproteiner, blir brukt i stedet for kjøtt.

Kjøtt og TSP

Soyaprotein (TSP) kan finnes i mange pakket produkter, inkludert supper, stuinger og frosne måltider. TSP er en erstatning for mange kjøtt og er ofte funnet i mange av kjøtt-fri, eller vegetarianer, matvarer.

Kokt og skiver kylling som er prepackaged inneholder også soya. Mange andre ingredienser kjøtt inneholder soya (vanligvis som en smaksforsterker).