Digidexo.com

Hva er en Anaplastisk Thyroid?

En anaplastisk skjoldbrusk er en sjelden form for skjoldbruskkjertelkreft. Den er den mest sjeldne og mest dødelige av alle typer av skjoldbruskkjertelkreft, som forekommer som mindre enn 1,5 prosent av alle thyroid kreft. Det er også kjent som anaplastisk karsinom av skjoldbruskkjertelen. Det er en av bare tre typer av kreft som begynner i skjoldbruskkjertelen selv.

Symptomer

Symptomene på anaplastisk skjoldbruskkjertelkreft er vanligvis svært vag i de tidlige stadier. Hvis det oppdages tidlig, kan den eneste symptom være en smertefri forstørrelse av skjoldbruskkjertelen. Senere symptomer kan innbefatte hoste, hemoptyse (hoste opp blod), heshet eller problemer med å svelge. I senere stadier, kan pasienten klage over en forstørring halsen masse. Det kan også bli utvidet, men ikke smertefullt, lymfeknuter i cervical nakkeregionen.

Kjennetegn

Anaplastisk skjoldbruskkjertelkreft er sjelden sett hos unge personer. Sin vanlige utbruddet er i personer 60 år eller eldre. Anaplastisk skjoldbruskkjertelen forekommer dobbelt så ofte hos menn enn det gjør hos kvinner. Sin prognose er svært dårlig, med bare rundt fem prosent av personer som lever i mer enn fem år etter at de er diagnostisert, og folk flest å bukke under for sykdommen innen ett år for å bli diagnostisert. Det sprer (metastasizes) raskt inn i omkringliggende vev, spesielt i luftrøret og lungene. Det kan også spre seg raskt inn i bein.

Behandling

Den første valg av behandling for alle typer skjoldbruskkjertelkreft er kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen. Dette vil kreve at pasienten må ta skjoldbrusk erstatning hormon for resten av livet. Avhengig av fasen, og området (e) av metastasering, vil onkolog må bestemme om stråling eller kjemoterapi vil være fordelaktig for pasienten. Strålebehandling for thyroid kreft i seg selv er til noen hjelp, fordi skjoldbruskkjertelen ikke vil ta opp jod nødvendig i strålebehandling. Mest behandling vil fokusere på palliativ tiltak, for å fremme komfort og verdighet under progresjon av sykdommen.

Prognose

På grunn av sin raske angrep og sprer seg, er anaplastisk skjoldbruskkjertelkreft nesten alltid dødelig. Døden inntreffer vanligvis på grunn av kvelning eller øvre luftveisobstruksjon. En pasient kan kreve en trakeotomi å hjelpe med å puste på grunn av involvering i nakkestrukturer. Det er mange pågående forskningsprosjekter som involverer behandling og forhåpentligvis mulig kur av anaplastisk skjoldbruskkjertelkreft, men ingen fremgang har blitt gjort hittil.

Medisiner

Det er flere kjemoterapeutiske medikamenter testes som viser full tegn på å forlenge den hurtige spredning av sykdommen til forhåpentligvis forlenge livet til pasienten. Stoffet er fremdeles i det eksperimentelle stadium, og vil være avhengig av utfallet og undersøkelse av Food and Drug Administration som om de noen gang vil bli benyttet for behandling.