Digidexo.com

Hva er Pentasa?

Pentasa er en reseptbelagte medisiner som brukes til å behandle pasienter med ulcerøs kolitt. Ulcerøs kolitt er en tilstand i hvilken fordøyelseskanalen blir betent. Tilstanden kan føre til alvorlige magesmerter og diaré. Pentasa er ikke en kur for ulcerøs kolitt, men heller behandler de vanligste symptomene. Pentasa er en merkevare-navnet narkotika; det generiske navnet er Mesalamine.

Slik fungerer det

Pentasa er klassifisert som en aminosalicylate anti-inflammatoriske medisiner. Den eksakte mekanismen som det fungerer er ikke kjent, men tar det stopper kroppen fra å produsere kjemikalier som kan forårsake smerter og betennelser.

Hvordan ta det

Pentasa er ofte foreskrevet fire ganger om dagen, men hyppigheten kan variere fra pasient. Det kan tas med eller uten mat. Fordi det er en kontrollert-release medisiner, pillene må svelges hele og aldri knuses eller tygges.

Bivirkninger

Bivirkninger av Pentasa er hodepine, kvalme, oppkast, mild magesmerter, diaré og halsbrann. Ingen av disse er grunn til bekymring. Men i sjeldne tilfeller kan folk oppleve bivirkninger som kan tyde på en potensielt alvorlig komplikasjon. Kontakt legen din umiddelbart hvis du opplever noen av følgende: blodig diaré, blod i urinen, blodig oppkast, gulsott, plutselig kortpustethet, en endring i urinmengde, mørk urin, alvorlig eller plutselige magekramper eller smerte, alvorlig eller vedvarende hodepine og frysninger, feber eller en kronisk sår hals.

Advarsler

Pentasa kan forårsake mage blødning i sjeldne tilfeller. Daglig bruk av alkohol kan øke risikoen. Medisinen kan heller ikke være trygt for personer med visse medisinske tilstander, inkludert mennesker med bukspyttkjertelen, lever-eller nyreproblemer, astma og perikarditt.

Legemiddelinteraksjoner

Noen medisiner er kjent for å samhandle med Pentasa. Tar Pentasa med karboanhydrasehemmere kan redusere effektiviteten. Dessuten kan medisiner som ACE-hemmere, antikoagulantia, betablokkere, sulfinpyrazon og probenecid ikke være like effektivt når det tas med Pentasa. Når tatt med salisylater som aspirin, pasienter er mer sannsynlig å oppleve blødning.