Digidexo.com

Galleblæren symptomer etter operasjonen

Galleblæren symptomer etter operasjonen


Galleblæren kirurgi er fjerning av galleblæren. Dette er ofte gjort når en pasient lider av gallestein, betennelse eller infeksjon i galleblæren. Folk som har hatt sin galleblæren fjernet kan leve et normalt liv, men de må være mer forsiktig med hva de spiser. Symptomer som presenterer etter galleblæreoperasjon kan variere fra smerte ved snittstedet til oppblåsthet, kvalme og oppkast, så vel som symptomer av sjeldne, men mer alvorlige komplikasjoner, slik som indre blødninger.

Operasjonen

Det er to måter å utføre galleblæreoperasjon. Den første er den tradisjonelle måten, der et stort innsnitt er gjort under høyre side av brystkassen. Galleblæren blir deretter kuttet løs og fjernes gjennom denne åpning. Det tar mellom en og to timer, og sykehusoppholdet gjennomsnitt mellom to til fem dager. Den andre måten å utføre operasjonen er gjennom theuse av laparoskopiske verktøy. Fire svært små snitt er gjort i kroppen: En under navlen, to i magen og en under ribbeina. En liten lys er satt inn gjennom en åpning, og små fjernstyrte kirurgiske verktøy er satt inn gjennom resten. En kirurg bruker disse verktøyene for å fjerne galleblæren. Operasjonen tar mellom ett til to timer, og kan også gjøres på poliklinisk basis.

Vanlige symptomer

Etter operasjonen mange mennesker har pågående symptomer, slik som smerte i magen, så vel som oppblåsthet og gass. Diaré er også vanlig og kan vare i flere uker. De fleste lider også av smerte i magen og skulderen som er et resultat av den gass som brukes for å blåse opp brysthulen (brukt i begge typer av operasjoner). Denne smerten varer vanligvis fra en til fire dager, men kan vare i opptil en uke. I tillegg kan musklene verke som en bivirkning av bedøvelsen, og du kan ha litt kvalme i tillegg.

Sjeldne symptomer

Noen ganger er det sjeldne komplikasjoner under galleblæreoperasjon. Hvis du har sterke smerter i magen etter operasjonen, kan dette være et tegn på at noen gallestein har lekket eller blitt skjøvet inn i gallegang eller bukhulen. I tillegg, hvis du utvikler en plutselig høy feber, kan dette være en indikasjon på at det var en skade på leveren, felles gallegang eller en infeksjon på innsnitt området. Slike symptomer bør få deg til å oppsøke medisinsk behandling umiddelbart.

Forebygging / løsning

Selv om din galleblæren er fjernet, kan problemer med gallen fortsatt forekomme. Produksjonen kan bremse ned, produsere tykk, svak galle, eller det kan fremskynde, forårsaker du å måtte kjøre for toalett kort tid etter hvert måltid. For å forhindre slike bekymringer, spise en godt balansert kosthold med frukt og grønnsaker, og unngå fet mat og koffein og alkohol, som alle er kjent for å utløse mer produksjon av galle i leveren.

Betraktninger

Det er noe uenighet om ikke fullstendig fjerning av galleblæren er nødvendig i enkelte tilfeller, for eksempel når problemet er polypper, som ikke skaper symptomer, eller små gallestein som kan administreres med et riktig kosthold. Noen leger mener at kirurgi er over utført, og at pasienter bør læres skikkelig vare på sine galleblæren i stedet for bare å fjerne den.