Digidexo.com

Hva er forskjellen mellom magevirus og matforgiftning?

Du føler et rykk i magen. Så en annen. Ganske snart, du er fast på badet med diaré og oppkast som ser ut til å fortsette i det uendelige. Det er tydelig at det er noe galt, men hvordan vet du om din elendighet er forårsaket av en virusinfeksjon eller av den halvt grønt kjøtt du hadde til lunsj? Symptomene mellom de to lidelser er like, men med litt detektivarbeid kan du være i stand til å peke ut nøyaktig hva som skjer i magen din.

Magevirus Basics

Lidelse kjent som magen influensa eller magevirus er faktisk viral gastroenteritt. Det er under kontrakt etter kontakt med et virus som adenovirus, astrovirus, norovirus eller rotavirus. Denne tarminfeksjon er vanligvis mindre, og folk som er ellers frisk tendens til å komme seg uten komplikasjoner i løpet av én til 10 dager.

Magevirus symptomer

Symptomer på et magevirus oppstår ikke umiddelbart etter å ha spist en viss mat; de kan ta flere dager å utvikle etter at du er utsatt for viruset. En magevirus er preget av mange forskjellige symptomer, og ikke hver pasient opplever dem alle. Noen av de vanligste symptomene er diaré som ikke inneholder blod, flatulens, magesmerter, kvalme, oppkast, muskelsmerter og en lavgradig feber.

Bør du gå til legen din?

Det er ikke mye som kan gjøres om viral gastroenteritt; det vil gå over med tiden, så den beste tingen å gjøre er å bare la det gå sin gang. Men, hvis du utvikler en høy feber, oppdager blod i avføringen eller oppkast, eller plutselig bli mye verre, er det på tide å gå til legen din. Tilstanden din kan være mer alvorlig enn et enkelt tilfelle av magen influensa. Se også legen din hvis du ikke kan holde noen væsker nede i mer enn 24 timer eller begynner å oppleve symptomer på dehydrering.

Matforgiftning Basics

Matforgiftning oppstår når du får i deg noe forurenset med smittsomme organismer. Virus, bakterier og parasitter er de vanligste lovbrytere. Matforgiftning varierer fra veldig små til potensielt dødelig avhengig av type forurensning og din generelle helse.

Matforgiftning Symptomer

Symptomene på matforgiftning er lik de av viral gastroenteritt, og de to blir ofte blandet. Matforgiftning innebærer også kvalme, oppkast, diaré, flatulens, lav feber og magesmerter og kramper. Matforgiftning kan også innebære svakhet og skjelvinger, og av og til besvimelse.

Skulle du gå til legen din?

Som viral gastroenteritt, ikke matforgiftning ikke alltid kreve et besøk til legen. Men hvis du mistenker at dette er årsaken til dine symptomer, er det bedre å være safe than sorry. Hvis symptomene vedvarer i mer enn noen få dager eller få plutselig verre, hvis feberen stiger over 102 grader Fahrenheit, ser du blod i avføringen eller oppkast, eller hvis du utvikler tegn på dehydrering, gjøre en avtale for å se din lege.

Hvordan se forskjell

Det er ekstremt vanskelig å fortelle forskjellen mellom en magevirus og matforgiftning hjemme. Hvis du er bekymret for dine symptomer, eller hvis du ikke får bedre etter noen dager, bør du oppsøke lege. Han kan kjøre noen tester for å se om årsaken til dine symptomer er identifiserbar.

Legen din vil be om en oversikt over dine symptomer, sammen med detaljene i da de begynte og hvor alvorlig de har vært. Hvis du husker hva du spiste rett før du ble syk, kan denne informasjonen hjelpe legen finne ut hva du lider av. Hvis ytterligere testing er nødvendig, kan legen din ta en blodprøve for å identifisere visse virus eller be deg om en avføringsprøve for å sjekke for parasitter.

Noen matforgiftning årsaker blir aldri identifisert. Ikke bli overrasket hvis legen sender deg hjem med beskjed om å hvile og drikke mye væske før symptomene dine bedre.