Digidexo.com

Tips og hint om Pubertet

Tips og hint om Pubertet


Puberteten er ferd med å endre fra et barn til en kvinne eller en mann. Pubertet fører til mange fysiske, seksuelle og følelsesmessige endringer og vanligvis oppstår mellom 9 og 16. Jenter vanligvis begynne å gå gjennom puberteten før gutter. Puberteten kan være en vanskelig tid. Hvis du har spørsmål eller bekymringer om din helse, snakke med en voksen du stoler på om å se en lege.

Body

Pubertet begynner når kjertler i hjernen din begynner å produsere og frigjøre hormoner som forårsaker kroppen til å endre og moden. Hanner merke flere fysiske endringer som kan skje plutselig eller gradvis over flere år, blant annet å bli høyere og økende vekt. Sammen med høydeforskjeller, malesâ € ™ organer begynner å utvikle mer muskelvev, og deres skuldre utvide. Kjønnsorganene, penis og testikler, begynner å vokse også. Kroppshår begynner å spire i armhulene, ansikt, armer, ben og lyske. Mange menn også vokse hår på brystet, ryggen og nedre mage.

Hunner også vokse i puberteten. De begynner å utvikle kurver rundt sine lår og hofter, og brystene begynner å utvikle seg. Noen ganger brystene vokser ujevnt, noe som er normalt. Mange voksne kvinner har ett bryst som er litt større eller mindre enn den andre. Hunner begynner å vokse hår under sine armer, på beina og i deres genital området. Du kan begynne å barbere under armene og ben hår i puberteten. Mange kvinner merker en klar, hvit eller gul utflod i løpet av puberteten. Dette utslippet vil ikke skade deg, men du kan føle seg mer komfortabel på seg en tynn truseinnlegg hvis du merker noen utflod i trusa.

Skin

Svettekjertlene blir mer aktive i puberteten for menn og kvinner. Når puberteten begynner, begynner å bruke deodorant hver dag, og vier spesiell oppmerksomhet til hygiene for å forebygge kroppslukt og fet hud. Olje glands i ansiktet også bli mer aktiv. Overflødig olje kan tette porene og forårsake kviser. Hold ansiktet og håret rent, og unngå å berøre ansiktet med hendene eller hår for å holde huden din klar.

Seksuelle Endringer

Seksuelle endringer begynner å skje i løpet av puberteten. Hanner begynner å produsere sædceller, som gjør dem i stand til å bli far gjennom seksuell omgang med en kvinne. Hanner kan merke mer hyppige ereksjoner, eller herding, av penis. De fleste menn begynner å ha flere seksuelle følelser.

Hunner begynner å menstruere i puberteten. Eggstokkene begynner å slippe et egg hver måned. Hvis egget ikke befruktes, kaster livmoren sitt fôr fordi det ikke er nødvendig å holde et befruktet egg på plass i livmoren. Fôret passerer gjennom skjeden som blod og utflod. På dette punkt er en kvinnelig fullt i stand til å bli gravid. Det er mulig å bli gravid før du har din første perioden også. Du kan begynne å føle seksuelt opphisset til tider eller har tanker om onani. Dette er helt normalt, og det vil ikke skade deg.

Ikke la noen presse deg til sex. Ubeskyttet sex kan føre til graviditet eller seksuelt overførbare sykdommer som kan påvirke deg for resten av livet ditt. Ikke vær redd for å snakke med en voksen du stoler på om sex hvis du har spørsmål.

Emosjonelle endringer

Går gjennom puberteten kan være en svært emosjonell tid, fylt med oppturer og nedturer. Kroppen din er å bli vant til nye hormoner, og samtidig er du sannsynligvis i ferd med å ta på seg mer ansvar hjemme og på skolen. Tenårene kan være veldig overveldende. Snakk med foreldrene dine, en voksen du stoler på eller en rådgiver om noen intense følelser eller følelser du har.