Digidexo.com

Hva er symptomene på forhøyet kortisolnivå?

Kortisol er et hormon som frigjøres når kropp og sinn oppfatter en trussel. Hvis du er under konstant stress, kan nivåene av kortisol i kroppen din begynne å bygge opp. En mildt tilfelle av forhøyet kortisolnivå kan ikke engang gi noen merkbare symptomer. For dette er en blodprøve som trengs. Kortisolnivå kan være høy for svært lang tid før noen symptomer presentere seg selv. Cushings syndrom oppstår når legemet blir utsatt for svært forhøyede mengder av kortisol, vanligvis over en lang tidsperiode.

Kroppstype

Personer med Cushings syndrom har en tendens til å utvikle en viss kroppstype etter deres langvarig sykdom. De begynner som regel å bli overvektige, bærer det meste av fettet i bagasjerommet mens deres lemmer er mager. En akkumulert mengde fett vanligvis vises på øvre del av ryggen slik at det ser humped. Ansiktet blir veldig rund og rød. Dette er de vanligste symptomene på sykdommen.

Hudproblemer

Hudsykdommer og følsomhet kan utvikle seg over tid. Akne oppstår ofte i ansiktet, og lilla strekkmerker kan vises på ulike områder av kroppen, som mage, bryster og lår. Huden blir også tynnere og mer utsatt for blåmerker.

Muskler og bein

Musklene blir stadig svakere, og pasienten kan begynne å ha problemer med mobilitet. Tonen og styrke musklene lide, noe som resulterer i svake og bortkastede lemmer. Bones kan bli svekket og mer utsatt for brekkasje.

Mental Helse

Endringer i personens mentale tilstand kan oppstå som et resultat av høye kortisolnivåer. De kan oppleve depresjon, angst og paranoia. Insomnia er et vanlig problem.

Andre helseplager

Immunsystemet ser ut til å lide med Cushings syndrom. Pasienter med høyt kortisolnivå er sannsynlig at kontrakten infeksjoner lettere og er utsatt for magesår. Det er også en forhøyet risiko for utvikling av ødemer og hypertensjon. En femtedel av pasienter med Cushings syndrom utvikle en form for diabetes.

Menn og kvinner

Kvinner kan oppleve en uregelmessighet i menstruasjonssyklusen, noen ganger resulterer i fruktbarhet problemer. De kan også legge merke til en økning i veksten av ansikts-og kroppshår. Menn vil ofte oppleve en nedgang i sexlysten som følge av høye kortisolnivåer.