Digidexo.com

Hvordan kontrollere Hormonell ubalanse

Hvordan kontrollere Hormonell ubalanse


Hormonell ubalanse kan føre til akne, vektøkning, tretthet, håravfall, hirsutisme og uregelmessig menstruasjon, men den gode nyheten er at disse ubalansene kan kontrolleres. Hos kvinner er polycystisk ovariesyndrom ofte ansvarlig for hormonforstyrrende effekter, men også andre forhold, som skjoldbrusk lidelser og svulster i hypofysen, også føre til hormonelle avvik. Nøkkelen er å få en riktig diagnose for din spesielle hormonell ubalanse.

Hvordan kontrollere Hormonell ubalanse

Gjør en avtale for å se din generelle lege hvis du utvikler nye symptom ut av det blå, som tretthet, akne, vektøkning, overskytende ansikts-og kroppshår, depresjon eller uregelmessig menstruasjon. Be om en fullblods workup som vil sjekke TSH, T3 og T4, samt dine kolesterol, triglyserider, glukose og jern nivåer.

Ta medisinen legen forskriver. Hvis dine blodprøveresultater vise at du har en lite aktiv skjoldbruskkjertelen (hypotyreose), bør et hormon erstatning pille som levotyroksin tas daglig. En overaktiv skjoldbruskkjertel (hypertyreose) kan behandles med anti-skjoldbrusk medisiner som Tapazole, eller radioaktivt jod tas gjennom munnen. I ekstreme tilfeller kan skjoldbrusk kirurgi være nødvendig.

Endre ditt kosthold hvis du mistenker at du har polycystisk ovarialsyndrom, fordi denne hormonelle ubalansen er ofte knyttet til insulinresistens. Sats på magre proteiner, grønnsaker og helkorn, og unngå raffinert sukker. Mat som soyabønner, fisk høy i omega 3-fettsyrer (f.eks laks) og linfrøolje kan også bidra til å regulere hormoner.

Se en reproduktiv endokrinolog (RE) hvis du er kvinne og dine symptomer fortsette. En RE spesialiserer seg på kvinnelige hormonelle ubalanser og kan kjøre tester for å se om eggstokkene produserer riktig mengde hormoner. P-piller er effektive når du prøver å kontrollere symptomer som hirsutisme, akne og uregelmessig menstruasjon; men hvis du prøver å bli gravid, kan legen sette deg på medisiner for insulinresistens som Metformin.

Hint

  • Hold en journal av dine symptomer for å se om de forverres under visse tider av måneden. Ikke vær redd for å gå til legen med dine mistanker; du kjenne kroppen din best, så hvis du føler at dine hormoner er ute av klask, så fortell ham.