Digidexo.com

Hva er årsakene til Kidney Stone Formation?

Alle som har opplevd følelsen av å passere en nyre stein vil vitne om den er formidabel smerte. Disse treskoene i kroppens avfallsfjerningsprosessen har en rekke årsaker, men det eksisterer mange muligheter for å begrense sannsynligheten for forekomst.

Grunnleggende

Nyrestein er avfallsstoffer - harde mineralforekomster består av kalsium og andre kjemikalier i urinen. Forskerne vet ikke helt enige om hvordan eller hvorfor de danner, men grunnleggende teorier eksisterer. Kalsium og disse andre kjemikalier bond sammen, utkrystalliserer inn i en stein som forårsaker enorme smerter som den prøver å passere gjennom urinstrømmen. Disse objektene varierer i størrelse fra det som et sandkorn til en liten stein. Urin inneholder normalt forbindelser som hindrer disse krystallene fra forming, men i visse individer, andre faktorer ser ut til å overstyre denne naturlige forsvar.

Risikofaktorer

Nyrestein er mest sannsynlig å utvikle seg i mennesker med tilbakevendende urinveisinfeksjoner, de som deltar i for lite mosjon, misbruker visse medisiner, har urinveis blokkeringer, lider av spiseforstyrrelser, har en bestemt metabolske eller genetisk sykdom, spise store mengder dyr protein og spiser for lite væske. En historie om steiner i familien er definitivt en høy risikofaktor som er gjentatte tilfeller av nyreinfeksjon.

Typer

Det er fire hovedtyper av nyrestein, hver med en annen sak, og hver krever ulik behandling, sier National Kidney Fund.

Kalsium-oksalat stener er de mest vanlige. Disse sannsynlig utvikle seg fra overdrevent inntak av kalsium eller vitamin D. Men det er viktig å rådføre seg med en lege. Bare redusere kalsiuminntak kan ikke stoppe steiner fra forming og kan være skadelig.

Struvitt steiner utvikler oftere hos kvinner og normalt er større og mer skadelig for nyrene. Forekomster av nyre infeksjon synes å bringe disse videre.

Urinsyre steiner normalt forekomme hos personer som spiser for mye rødt kjøtt.

Cystin steiner dukker opp først og fremst hos personer med genetiske nyresykdommer og er ekstremt sjeldne.

Diett

Ifølge boken "No More nyrestein" av Dr. John S. Rodman, Cynthia Seidman MS, RD og Dr. R. Ernest Sosa, har frekvensen av nyrestein sykdom steget dramatisk de vestlige industrilandene siden andre verdenskrig. Kosthold er absolutt en faktor. "En rekke studier har blitt gjort og de tydelig koble dette opphav til hva folk spiser," skriver forfatterne. "Som vi spiser rikere dietter må vi avtale med flere avfall. Og avfall kommer gjennom våre nyrer og ut i urinen. Steinen 'boom' er knyttet til våre dietter."

Væskeinntak

Unnlate å drikke en passende mengde væske er også antatt å bidra til steindannelse. Drs. Rodman, Sosa og Seidman foreslår visning nyrestein som tresko i urinveiene. "Urinveiene er egentlig kroppens avløpssystem og nyrene er prosessanlegget for avfallshåndtering," skriver de. "Jo mer avfall nyrene må kvitte seg med, og mindre væskevolum har det å skylle avfallet ut, jo større er sjansen for at det vil tette." Eksperter ved National Kidney Fondet foreslår å drikke seks til åtte glass vann daglig.