Digidexo.com

Grunner for økt vannlating

Grunner for økt vannlating


Hyppig vannlating kan være en irriterende og potensielt pinlige tilstand. Økt vannlating kan være et resultat av en endring i kosthold eller reseptbelagte medisiner. Vanlige årsaker er også en urinveisinfeksjon, overaktiv blære og aldring. Økt vannlating, derimot, er ofte et symptom på en mer alvorlig problem, for eksempel en hjertesykdom eller diabetes, så du bør søke lege hvis du merker at du oftere må urinere.

Kosthold og medisiner

Drikkevarer som inneholder koffein, en naturlig vanndrivende, kan øke vannlating. Kaffe, te og koffeinholdige brus er alle diuretika. Greater drikke forbruk generelt fører til hyppigere vannlating som gjør matvarer som inneholder store mengder vann, for eksempel vannmelon. Diuretika, ofte foreskrevet for hjertelidelser eller glaukom, kan også resultere i behov for å eliminere urin oftere.

Urinveisinfeksjon

En vanlig årsak til hyppig vannlating er en urinveisinfeksjon, eller UTI, noe som kan ramme alle deler av urinveiene, inkludert blære og nyrer. I tillegg til hyppig vannlating, kan en UTI også forårsake urin som vises skyet eller avgir en sterk lukt, ifølge Mayo Clinic. En UTI i blæren forårsaker smerter ved vannlatning, blod i urinen og smerter i magen. Nyre infeksjoner er alvorlige og krever umiddelbar medisinsk behandling. Symptomer er feber, kvalme og oppkast.

Overaktiv blære

En overaktiv blære kan også øke ditt behov for å urinere, ofte resulterer i utilsiktet vannlating. Personer som lider av denne tilstanden urinere mer enn åtte ganger om dagen og får ofte opp i løpet av natten for å bruke badet, bemerker Mayo Clinic. Behandlinger for denne tilstanden er tilgjengelig.

Age

Som vi alder, bekken musklene som kontrollerer blæren svekkes, som ofte resulterer i en manglende evne til å lagre urin i lange perioder. Hyppig vannlating og urin ulykker er forbundet med aldringsprosessen.

Prostata

Prostataforstørrelse, eller benign prostatahyperplasi, er et vanlig symptom på aldring, bemerker Mayo Clinic. Når forstørres, kan prostata blokkere urin fra å gå ut av kroppen, noe som resulterer i hyppig vannlating og, som en konsekvens, urinveisinfeksjoner. Prostatitt er en sykdom som rammer prostata og forårsaker hyppige, smertefull vannlating og kan føre til smerter i penis, testikler, mage og korsrygg, ifølge Mayo Clinic.