Digidexo.com

Henoch-Schönlein purpura hos barn

Henoch-Schönlein purpura hos barn er en lidelse som forårsaker betennelse i blodårene. Denne lidelsen er mest vanlig hos barn og sjelden påvirker voksne, men når den gjør det oppfører seg på samme måte. Betennelsen kan føre til at kapillærene i huden, nyrer, ledd og tarmer for å blø. Den vanligste området berørt er huden, noe som fører bare mindre problemer. Mer alvorlige komplikasjoner kan oppstå dersom nyrene og tarmene er berørte.

Symptomer

Ikke alle barn vil presentere seg med de samme symptomene, men tre symptomene er typisk hos pasienter som lider av Henoch-Schönlein purpura. Purpura beskriver mørk rød til lilla flekker som ser mye som blåmerker. Dette er den vanligste symptomet på sykdommen. Utslettet er vanligvis funnet på baken, føtter og ben, men kan også være til stede på ansikt, armer, eller stammen av kroppen. Hvor som helst trykk blir påført huden, slik som undertøy eller linning av de elastiske topper av sokker kan gjøre utslett verre. Hovne ledd er også et problem med denne lidelsen. Mange pasienter vil ha smerter forbundet med hevelse i ledd, hovedsakelig i ankler og knær. Omtrent halvparten av barna som lider av denne lidelsen vil også ha magesmerter som kan være ledsaget av oppkast, blodig avføring og kvalme.

Årsaker

Den opprinnelige årsaken til Henoch-Schönlein purpura hos barn er ikke klart. Immunsystemet synes uhensiktsmessig å svare til eksterne utløser som forårsaker inflammasjon, men avtrekkeren ikke er den samme i alle pasienter og noen ganger ingen av de vanlige triggere vil ha blitt opplevd av barnet. Noen av de mistenkte triggere inkluderer øvre luftveisinfeksjoner, virusinfeksjoner, bakterielle infeksjoner, medisiner, insektbitt, noen kjemikalier, kaldt vær, eksponering for en mat allergen, og noen vaksiner.

Risikofaktorer

Henoch-Schönlein purpura er mest vanlig hos barn i alderen to og elleve; det er imidlertid mulig for unge voksne til å bli påvirket. Lidelsen er mer vanlig hos gutter, og i hvite eller asiatiske barn. Lidelsen oppstår vanligvis i løpet av våren eller høsten, og er nesten aldri funnet sommeren. Barn som nylig har lidd en luftveissykdom eller annen viral eller bakteriell infeksjon er også en økt risiko for å utvikle sykdommen.

Tester

Det er ingen enkelt test som er i stand til å diagnostisere sykdommen, i stedet blir tester ofte brukt for å utelukke andre tilstander. En fysisk eksamen er det primære diagnostiske verktøy selv om andre tester kan omfatte en blodprøve, hud biopsi, og urinprøver. Den blodprøve vil se etter en økning i nivået av IgA eller senkning. En urinanalyse vil bestemme virkningen av sykdommen på nyrene. En hudbiopsi kan være nødvendig når andre tester er mangelfulle.

Behandling

Heldigvis er Henoch-Schönlein purpura hos barn vanligvis en mild sykdom som løser seg selv i løpet av fire til seks uker. Behandling vil fokusere på å lindre symptomene heller enn å kurere sykdommen. Vanligvis innebærer dette sengeleie, væsker, og sporadiske NSAIDS å lindre smerter og betennelser.

Sykehusinnleggelse er kun indisert hvis pasienten har problemer med gjenværende hydrert, har indre blødninger, lider av betennelse som sterkt begrenser bevegelse, eller utvikler alvorlige komplikasjoner som involverer nyrene.